Naar aanleiding van het artikel ‘Wederom levensgevaarlijke stenenactie Greenpeace in VK-wateren’ van de Nederlandse Vissersbond, zijn er Kamervragen gesteld door de leden Von Martels (CDA) en Mulder (CDA). In haar beantwoording zegt demissionair minister Schouten (LNV) de stenenactie van Greenpeace te verwerpen en te betreuren, maar ook dat Greenpeace ondanks deze levensgevaarlijke acties aan tafel blijft zitten bij het Noordzeeoverleg.
Risico’s voor de visserij
Eind februari wierp Greenpeace vijftien kolossale rotsblokken in de zee ten zuiden van Brighton (VK). In haar reactie erkent demissionair minister Schouten dat deze actie kan leiden tot risico’s voor de (bodem beroerende) visserij als zij de door Greenpeace gedeelde coördinaten niet in ogenschouw hebben.
Vissers zijn het op het spel zetten van hun levens door @GreenpeaceNL zat en geven een gepast antwoord op hun roekeloze stenendump actie op de Noordzee. @telegraaf @nos @ADnl @volkskrant @nrc @AT5 @NUnl pic.twitter.com/I8lAoAgfAg
— Dirk BRA7 (@dirkkraakbra7) March 6, 2021
Onbekende vissers gaven Greenpeace een koekje van eigen deeg en dumpten daags na de Greenpeace-actie in februari grote keien voor het Greenpeace-kantoor in Amsterdam.
Greenpeace blijft deelnemen aan Noordzeeoverleg
Heeft het ook gevolgen voor het Noordzeeoverleg waar Greenpeace aan deelneemt? Was één van de vragen van de demissionaire Kamerleden Von Martels en Mulder. “Hoewel dit de Britse tak van Greenpeace betreft doet deze actie afbreuk aan het wederzijdse opgebouwde vertrouwen en begrip tussen de partijen in dit overleg”, aldus demissionair minister Schouten. Nederland heeft de actie van Greenpeace in de Scheveningen groep aan de orde gesteld. “Hiernaast heeft Greenpeace Nederland haar commitment aan het Noordzeeakkoord onderstreept en verzekerd in Nederland dit soort acties niet van plan te zijn. Hiermee blijft Greenpeace betrokken bij de overleggen over de toekomst van de Noordzee”, aldus de LNV-minister.
Overtreden van wet- en regelgeving
Het Britse ministerie (DEFRA) is naar aanleiding van de stenenactie van Greenpeace een onderzoek gestart of er wet- en/of regelgeving is overtreden. Indien dat het geval is, is het aan de Britse autoriteiten om te bepalen of en hoe daartegen wordt opgetreden. In Nederland ligt een oordeel over de strafbaarheid van deze acties bij het Openbaar Ministerie. Zij hebben al meerdere rechtszaken geconcludeerd dat er geen aanleiding is om strafrechtelijk onderzoek te doen omdat er geen sprake is van een directe gevaarzetting.
Absurd
De Nederlandse Vissersbond ziet de levensbedreigende acties met lede ogen aan. “Het is absurd dat zulke acties gebeuren zonder strafrechtelijke gevolgen. Als vissers met hun netten achter dergelijke rotsblokken blijven hangen, kan dit levens kosten. Dan kan een natuurorganisatie toch niet wegkomen met ‘we hadden het toch gemeld’?”, zegt Derk Jan Berends verontwaardigd. “Als iemand grote keien op een snelweg dumpt en vervolgens een bericht uitstuurt waar ze liggen, dan kan diegene daar toch ook niet ongestraft mee wegkomen? Dit is ongekend.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.