De kleinschalige vissers uit Nederland, België, Frankrijk, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Ierland zijn afgelopen week in Madrid samengekomen om te bespreken hoe ze hun positie binnen het visserijbeleid op Europees en Nationaal niveau kunnen versterken. Namens de Kenniskring staand want en de Nederlandse Vissersbond heeft Rems Cramer deelgenomen aan deze bijeenkomst. De reden om hier aan deel te nemen is om kennis te delen met andere vissers uit Europese landen. De toegevoegde waarde is leren van elkaars ervaring, maar ook praten over de problemen waar je als kleinschalige vissers mee te maken krijgt.
Visie LIFE positief beïnvloed door vissers
Daarom heeft het Europees platform LIFE (Low Impact Fishers of Europe) , een workshop georganiseerd voor kleinschalige vissers van de Atlantische Oceaan en de Noordzee om over hun uitdagingen en oplossingen te praten. Dit vond plaats op 3 oktober in Madrid.
LIFE is bij aanvang gefaciliteerd door een aantal NGO’s waaronder Greenpeace. Onder het motto “door vissers voor vissers” is inmiddels Jerry Percy, een door de wol geverfde visserman / visserijbestuurder aangesteld als CEO voor LIFE Europa. Andere posities zijn ook ingevuld door vissers. Gevolg hiervan is dat er sprake is van meer kennis van zaken met een meer realistische visie. De eerder ingenomen stelling “groot is slecht en klein is goed” heeft LIFE inmiddels bijgesteld.
Kleinschalige vissers laten hun stem horen
Tijdens deze bijeenkomst kregen de vissers de gelegenheid om hun eigen verhaal te vertellen en daarbij kwamen zij tot de conclusie dat er behoefte is aan één gezamenlijke stem die hun sector vertegenwoordigd. Het doel van het Europees platform LIFE is het voortbestaan van de kleinschalige vissers te benadrukken. De vissers spraken over de noodzaak van meer dynamisch en effectief beheer van de visserij op basis van duurzaamheid op lange termijn in plaats van korte termijn economisch gewin.
Punten van bespreking waren o.a. artikel 17 van het GBV (steun kleine vloten), quota, verkorting van de keten, veiligheid, rendement en vergrijzing. Hoewel zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse Vissersbond zich altijd hebben ingezet voor de staand want vissers en er altijd is gestreefd naar een positie als kleine vissers naast de andere visserijen, kan gerichte vertegenwoordiging van de kleine visserij, met name op Europees niveau van waarde voor ons zijn. Het laatste is een hoofddoelstelling van LIFE.
Resultaat Workshop
De bijeenkomst roept de leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie op om de erkenning en ondersteuning van kleinschalige low impact vissers te verbeteren, in lijn met de doelstellingen van het Gemeenschappelijke Visserijbeleid. De implementatie van artikel 17 is hierin de belangrijkste doelstelling. Dit werd met name gevraagd door de visserijorganisaties die zich zorgen maken over de aankomende Visserij Raad in december, waar kleinschalige vissers voor een groot deel afhankelijk zijn van quota adviezen en toegang tot quota als zij de aankomende aanlandplicht voor de demersale sector willen overleven.
Nederlandse Vissersbond wil zich sterk maken voor de hele kottervloot inclusief de kleinschalige vissers.