De Nederlandse Vissersbond wil met het project Kleur aan Friese garnalenvisserij het positieve imago versterken van de visserijgemeenschappen uit Friesland met als aanvoerhavens Harlingen en Lauwersoog. De garnalenvissers van vissersverenigingen Ons Belang en Hulp in Nood willen open en eerlijk communiceren over hun manier van vissen en hun prachtige (h)eerlijke product, de Noordzeegarnaal.
Trots op duurzame garnalenvisserij
De garnalenvisserij is een dynamische sector met een groot respect voor de natuur. Vissers aan boord leven van dag tot dag. Maar, de huidige generatie kijkt ook naar de lange termijn. Samen werken en spreken zij veel over verduurzaming, maatschappelijke verantwoording en innovatie. Ze zijn trots op hun werk, hun werkomgeving en hun prachtige product.
Versterken imago visserijgemeenschappen
Het project Kleur aan Friese garnalenvisserij is gericht op het versterken van het positieve imago van de visserijgemeenschappen uit Friesland met als aanvoerhavens Harlingen en Lauwersoog. De garnalenvissers van vissersverenigingen Ons Belang en Hulp in Nood willen open en eerlijk communiceren over hun manier van vissen en hun (h)eerlijke product, de Noordzeegarnaal. De garnalenvisser voelt zich een onderdeel van de natuur. Door dit verhaal op een authentieke manier lokaal over te brengen op de mensen die met hen leven en recreëren in de visserijgebieden, verwachten de vissers dat er wederzijds begrip ontstaat en mensen tot een eigen oordeel komen over de werkwijze van de garnalenvisser en zijn verhouding tot de natuur.
MSC certificering garnalenvisserij
Onderdeel van de verduurzaming van de garnalenvisserij vormt het proces om te komen tot MSC-(Marine Stewardship Council) certificering van de garnalenvisserij voor de gehele Nederlandse garnalenvloot. Dit proces is nog niet afgerond. Wel heeft de garnalensector een beheerplan (managementplan MSC) aangenomen. Een van de afspraken is dat er een maximum is gesteld aan de hoeveelheid te kleine garnalen (ziftsel) dat op enig moment door een kotter mag worden aangeland. Dit percentage ziftsel is vastgesteld op maximaal 15%. Vissers spannen zich tot het uiterste in om dit percentage zo laag mogelijk houden.
Ziftsel ongeschikt voor consumptie
Onderdeel van het project is het testen van een systeem in de praktijk om het ziftsel ongeschikt te maken voor menselijke consumptie. Deze test loopt op de Visafslag Lauwersoog en Visveiling Urk, locatie Harlingen in samenwerking met de vissersverenigingen Hulp in Nood en Ons Belang en de deelnemende derde partijen.
Doelen project Kleur aan Friese garnalenvisserij
Het doel van het project is het versterken van het duurzame, eerlijke en ambachtelijke imago van de Friese garnalenvisserij door:
- Genereren van eerlijke en authentieke informatie van, voor en door de lokale garnalenvissers.
- Versterken van communicatie met toeristen, consumenten, scholieren en lokale horeca, met aandacht voor de beleving van garnalen en de garnalenvisserij.
- Verbeteren van de controleerbaarheid en tracking & tracing in de garnalenvisserij, om de verduurzaming in de garnalenvisserij te waarborgen en de transparantie in de keten te versterken door aangelande garnalen die te klein zijn, definitief ongeschikt te maken voor de menselijke consumptie, en terug herleidbaar te maken.
Achterliggende doelen zijn de versterking van het concurrentievermogen van een visserijgebied en het bieden van meerwaarde aan visserijproducten.
Looptijd project
Het project Kleur aan Friese garnalenvisserij loopt van 28 augustus 2012 t/m 30 juni 2015
Projectpartners Kleur aan Friese garnalenvisserij
Onderstaande partners werken mee aan het project:
- Vissersvereniging ‘Ons Belang‘
- Vissersvereniging ‘Hulp in Nood‘
- Dienstencentrum Lauwersoog, visafslag Lauwersoog
- Visveiling Urk, locatie Harlingen
- Visser visresten BV
- Ursa Major Services BV
- De Boldert, Revisie en onderhoud, Harlingen
- Friks Web@Marketing, Leeuwarden
- Pyke Kroes Advies
Meer informatie
- Durk van Tuinen, email: dwvantuinen@vissersbond.nl
- Egbert van der Tuin, email: evandertuin@vissersbond.nl
- Of Nederlandse Vissersbond, telefoon: 0527-698151
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) het Ministerie van Economische Zaken en Provincie Fryslân ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.