Het nieuwe kabinet wil pulsvisserij opnieuw op de Europese agenda krijgen. Maar hoe gaat de regering dit helse karwei klaren? Kan pulsvisserij ooit weer worden toegestaan?
Geven en nemen
Staatssecretaris Jean Rummenie heeft als diplomaat veel ervaring en hoopt daarmee voor elkaar te krijgen wat zijn voorgangers nog niet is gelukt. Tijdens het EU-beraad met visserijministers heeft hij geen vuisten gebald. Zelfs het woord puls kwam niet uit zijn mond. Rummenie gooit het over een andere boeg. Het is geven en nemen. “Ik heb Nederland op twee dossiers, die belangrijk zijn voor andere landen, een iets ander standpunt laten innemen. We sloegen een iets minder hoog moralistisch toontje aan.”, aldus de bewindsman. Het betreffen de dossiers ‘ontbossing’ en ‘ansjovis’.
Nederlandse uitvinding verboden
Pulsvissen is een Nederlandse uitvinding. Het moest de zware wekkerkettingen vervangen van de boomkorvisserij, een duurzamer alternatief met minder roering van de bodem, minder bijvangst en een lager brandstofverbruik. En dat blijkt ook uit de cijfers. Het aantal wetenschappelijke rapporten dat een positief beeld schetsen van pulsvissen is alleen maar toegenomen. Toch is de duurzame techniek verboden door de EU na lange discussies in de EU die lang niet altijd over feiten gingen.
Is er nog hoop?
Is er dan nog hoop voor de Nederlandse vissers? Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond denkt van wel. “Ja, we hebben nog steeds hoop dat deze vorm van vissen op enig moment weer wordt toegestaan. Pulsvisserij is wetenschappelijk bewezen een goede en duurzame vistechniek.” Toch is het geen kwestie van het simpelweg weer toestaan van het gebruik van Puls door de EU. “Om de pulsvisserij een kans van slagen te laten hebben binnen de EU moet heel goed nagedacht worden wat daarbij hoort. Denk aan een pakket die antwoord geeft op vragen waar vindt de pulsvisserij plaats, hoe en hoeveel. Let wel, EU gaat alleen over EU-wateren terwijl voor de NL platvisvissers, die de puls willen gebruiken, veel actief zijn in Engelse wateren. Dat is nu feitelijk een derde land waardoor na een akkoord in de EU er nog een stap moet worden genomen richting Verenigd Koninkrijk. De EU discussie is complex, maar een eventuele stap naar het Verenigd Koninkrijk na een mogelijk akkoord in EU lijkt nog veel complexer.” Durk van Tuinen durft zeker te hopen op een terugkeer van het pulsvissen, al moet daar wel zorgvuldig over nagedacht worden.
BRON: Telegraaf
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen