Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen Universiteit en het RIVM hebben in een rapport de stikstofaanpak sinds 2021 onder de loep genomen. De conclusies daarin zijn niet mals ten aanzien van het stikstofbeleid. Zo blijken de door de overheid gestelde doelen onhaalbaar en wordt er door provincies en het Rijk niet gerapporteerd over de effecten van al genomen maatregelen. Hoewel in de publicatie met name gesproken wordt over boerenbedrijven, hebben de stikstofreducerende maatregelen ook direct grote gevolgen voor de kustvisserij.
Doelen buiten bereik
De gemiddelde overschrijding van de kritische depositiewaarde van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden daalt naar verwachting met een derde tussen 2021 en 2030. De kritische depositiewaarde is de hoeveelheid stikstofdepositie waarboven de natuur risico loopt op schade. Voor slechts een kwart is deze daling toe te schrijven aan het uitkopen van veehouderijen. Maar volgens de prognoses blijven zelfs daarna de door de overheid gestelde doelen ‘buiten bereik’.
Meer stikstofreductie nodig
Veel stikstofmaatregelen zijn ook nog niet goed uitgewerkt. Dit komt enerzijds doordat een deel van de mogelijke maatregelen nog niet is uitgewerkt in regelingen en subsidies. Anderzijds komt dit doordat de kritische depositiewaarden in 2023 zijn herzien en voor een deel van de natuur zijn aangescherpt op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Om de doelen te halen is er dus nog meer stikstofreductie nodig.
Economische gevolgen
De kennisinstituten keken ook naar de economische gevolgen van het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering. Tot nu toe bleven de economische effecten beperkt, maar er zijn wel regionale verschillen in de veehouderij. Verder blijkt uit de studie dat er onvoldoende beschikbare en bruikbare gegevens zijn om de voortgang van de natuurherstelmaatregelen in beeld te brengen. De onderzoekers concluderen dat dit een ongelukkige situatie is die dringend om verbetering vraagt.
Kustvisserij
De stikstofaanpak heeft grote gevolgen voor de visserij nabij de kust en de daar gelegen Natura 2000 gebieden. Al eerder berichtten we over de starre houding ten aanzien van de garnalenvisserij in relatie tot de Wnb-vergunning verlening. En dat terwijl deze sector een grote reductie, meer dan 80%, kan realiseren maar dat daarvan gesteld wordt dat het nog niet genoeg is om rendabel te kunnen blijven vissen. Uit dit kritische rapport blijkt duidelijk dat het huidige beleid onvoldoende doordacht is en in ieder geval incompleet. Wat dit voor de kustvisserij gaat betekenen is op dit moment onduidelijk maar het is wel helder dat er beleidsmatig minder star opgetreden dient te worden.
Hierbij ook nog een verwijzing naar een artikel over de relativiteit van de uitstoot door vissersschepen wat we recent publiceerden.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.