Landelijke Innovatiedag visserij en aquacultuur 2017

16 november, 2017

“Ik ben zeer trots op de Nederlandse visserijsector. Ik denk dat u vernieuwend, innovatief en duurzaam kan blijven. Daar wil ik in Europa en Nederland graag ruimte voor maken. Ik verheug me erop hier met u aan te werken”, sprak de kersverse Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Schouten, die even voor de opening nog een onderhoud had met de visserijorganisaties.

Lees hier het uitgebreide verslag van de organisatie over de Landelijke Innovatiedag vis- en schaal- & schelpdiersector.

Paviljoen CIRCL

Met deze woorden opende minister Schouten officieel de landelijke Innovatiedag Visserij en Aquacultuur, nadat Daphne de Kluis als bestuurslid van gastheer ABN-Amro in haar welkomstwoord het belang van innovatie had benadrukt. Plaats van handeling was het circulaire paviljoen CIRCL van de ABN-Amro in Amsterdam. De dag was druk bezocht; veel actieve vissers waren aanwezig. Lees het uitgebreide verslag in Visserijnieuws van deze week.

Ochtendsessie

Jan de Ruyter, sectorbankier bij de ABN AMRO voor landbouw, tuinbouw en visserij, presenteerde de toekomststudie die de bank heeft uitgevoerd over de visserij. Aansluitend vond een paneldiscussie plaats over innovatie met Kees Taal (Van der Zwan), Maarten Drijver (ondernemer en bestuurder kottersector), Jan Schot (ondernemer mosselsector) en Tammo Bult (director Wageningen Marine Research). Het planaire gedeelte die ochtend werd afgesloten met een presentatie van retailspecialist John Valster. Volgens hem past vis in de toenemende vraag van de consument naar duurzaam en gezond voedsel. Maar voor menig gezin blijft voor het geregeld eten van vis de kosten een struikelblok.

Vlees en bier

Tijdens de lunch werden verschillende soorten Noordzeevis geserveerd. “Ik heb altijd begrepen dat vissers van vlees en bier houden, maar mij is gevraagd vis te maken”, aldus de kok van het restaurant van CIRCL, waar gekookt wordt met de seizoenen.

Workshopronde

Na de lunch konden bezoekers kiezen uit vier workshops. Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research en Johan Baaij vertelden over het onderzoek naar het gedrag van vis in het net. Johan Schilder gaf een workshop over nieuwe verdienmodellen. Om zijn bedrijf klaar te maken voor de toekomst en aantrekkelijk voor zijn opvolgers, heeft Schilder zijn visserijbedrijf omgevormd naar een visserijbedrijf dat met toeristen vist.  En in de workshop ‘Schip van de verre toekomst’ ging Frans Veenstra in gesprek met het publiek over de haalbaarheid en realiteit van een CO2-neutrale kotter.

 

TU Delft project

De Nederlandse Vissersbond lichtte samen met de Visserijcoöperatie Urk de uitkomsten toe van het project met de studenten van de TU Delft. Drie van de twintig ontwerpen kwamen hierbij aan bod en werden gepresenteerd door de studente zelf.

Idee: ringen

Het eerste ontwerp waren ringen in het net. Deze moeten de druk op de vangst verminderen en zo de overleving verbeteren. Veel aanwezige vissers stelden vragen, vooral over het gebruik van het ontwerp in de praktijk. Er waren suggesties voor kleine aanpassingen om het ontwerp te laten werken.

Idee: onder water halen

Ontwerp twee ging uit van het onder water binnenhalen van het net en een ingrijpende aanpassing van het achterschip, wat in feite een compleet nieuw scheepsontwerp zou betekenen. De discussie die hierop volgende onder aanwezigen ging met name over de kosten en baten. Zou de besparing op het verwerken van discards opwegen tegen de extra kosten voor het aangepaste schip?

Idee: nieuwe innovatieomgeving

Het derde en laatste idee was een voorstel om tot een nieuwe innovatieomgeving te komen met een app om ideeën te delen en een innovatiemakelaar die innovators helpt bij de uitvoering. De aanwezigen waren positief over dit idee. Een onderzoeker vroeg of er altijd subsidie nodig is voor innovatie. Aanwezige vissers benadrukten dat het nu lastig kan zijn te innoveren. Wanneer je een idee voor een innovatie hebt waarvan jij en veel anderen overtuigd zijn dat het werkt, moet er eerst wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd. Juist de kosten voor zo’n onderzoek en een wetenschappelijke onderbouwing zijn fors, wat veel vissers ervan weerhoudt te innoveren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl

 

<< Terug naar het weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses