De Nederlandse boomkorvloot staat onder druk vanwege de effecten van deze methode van vissen op het mariene ecosysteem; o.a. bijvangst, de impact op de zeebodem, een hoge teruggooi, de lage selectiviteit (minder geschikt voor herstelplannen voor bedreigde vissoorten) en een lagere productkwaliteit in vergelijking met alternatieve visserijmethodes. Daarnaast zorgt de recente stijging van de brandstofkosten en de relatief hoge materiaalkosten (netten, metaal) dat de rendabiliteit van deze visserijsector in gevaar komt. Er wordt dan ook betwijfeld of de huidige boomkorvisserij nog toekomst heeft. Om deze redenen zoeken vissers naar alternatieve vangstmethoden.
Nieuw vangtuig weinig bodemberoering
Het project Langevlerkenkuilen op tong voor de kust heeft als doel het ontwikkelen van een nieuw type vangtuig waarmee zonder noemenswaardige bodemberoering selectief op tong gevist kan worden met een kleine kotter in de kustgebieden, eventueel in een deel van het seizoen. Door de ontwikkeling van dit nieuwe type vangtuig kan er selectiever en duurzamer gevist worden. Daarnaast wordt verwacht dat de bodemberoering en het brandstofverbruik aanzienlijk zullen afnemen.
Geen rondvis bijvangen
Bij deze nieuwe techniek wordt er achter het schip met behulp van 2 borden met 4 lange rechtopstaande netten van ongeveer 40 centimeter hoog en ongeveer 150 meter lang gevist die per 2 uitmonden in een kuil. Door de geringe hoogte van de netten wordt voorkomen dat er ook rondvis bij gevangen wordt.
Ervaringen staand want
Het is de bedoeling dat de onderpees van dit systeem slechts licht de grond raakt. Het grootste gedeelte van het net bevat vierkante mazen om zo min mogelijk discards te vangen. Het net zal langzaam (ongeveer 1,3 mijl per uur) voortgetrokken worden. Door het rustig voort bewegen van de netten wordt voorkomen dat de zwemmende tongen gestrest raken en de grond proberen in te duiken. Vervolgens worden de tongen rustig langs de lange vlerken richting de kuil geleid. Het idee is ontstaan uit onder andere ervaringen met staand want.
Looptijd
Het project loopt van 1 juli 2011 t/m 31 december 2012.
Rapport
In 2014 verscheen het Eindrapport ‘Langevlerkenkuilen op tong voor de kust’.
Partners
Projectpartners:
- J. en C. de Visser – van Lith VOF (GO 58)
- Ursa Major Services BV
- InnoPartner, Bennekom
Samenwerkingspartners:
- Sam Electronics Nederland BV
- StellendamMaaskant Shipyards
- StellendamScheepstimmerbedrijf IJtama BV
- StellendamOosters metaal
- StellendamATKB, Stellendam
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie ter investering in duurzame visserij.