Dinsdag 6 september was weer een volle vergaderdag voor de visserijsector met het ministerie van LNV. In de ochtend werd er gesproken over de situatie van de aanlandplicht en bijbehorende uitzonderingen voor de demersale sector en in de middag stond het aanvoeroverleg geagendeerd. Het gespreksonderwerp deze dag op het ministerie van LNV was uiteraard ook het vertrek van minister Staghouwer en de mogelijke gevolgen daarvan voor diverse visserijdossiers. Namens de Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid waren Durk van Tuinen en Anton Dekker aanwezig.
Uitzonderingen voor 2023
Het verkrijgen van uitzonderingen op de aanlandplicht is een enorme klus, dat blijkt ieder jaar weer. De ambtenaren van LNV konden tijdens het overleg meedelen dat het plan voor 2023 aangenomen was in de Scheveningengroep en nu verder de EU procedure in kon. Deze stap is een belangrijke, naar verwachting kan het pakket in dit najaar worden overgenomen zodat ook voor 2023 de aanlandplicht nog enigszins werkbaar is voor de kottervloot.
Aandacht voor situatie in Deense wateren
Tijdens het overleg werd aan de kottervloot medegedeeld dat de Deense minister zwaardere sancties aan heeft gekondigd voor visserijovertredingen. Dit naar aanleiding van een toename van overtredingen van visserijregelgeving door kotters. De Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid benadrukken nogmaals het belang om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen. Wanneer overtredingen herhaaldelijk blijven plaatsvinden in Deense wateren, is de kans groot dat er verregaande maatregelen worden genomen die onze kottervloot flink kunnen schaden. Aan LNV hebben we meegegeven dat wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van aanlanding en vervoer, recent is veranderd waardoor enkele overtredingen daar onder te scharen zijn. We roepen onze leden op om contact met ons op te nemen wanneer er nog onduidelijkheid is over de regelgeving vanuit de controleverordening gericht op de aanvoer en het vervoer van vangsten.
Advies gevraagd aan landsadvocaat
Het middagprogramma werd geopend met de aanvraag van de Wnb vergunning voor de garnalenvisserij en de problematiek voortkomend uit de stikstofeisen. In separaat overleg heeft het ministerie van LNV besloten om toch nog een advies in te winnen bij de landsadvocaat om voor te leggen of de garnalenvisserij kan worden gezien als ‘bestaand gebruik’. Mocht die conclusie worden getrokken dan zou dat kunnen betekenen dat er geen stikstofvoorschriften hoeven te gelden binnen de nieuwe Wnb-vergunning. In verband met deze ontwikkeling is de subsidieregeling voor katalysatoren ook opgeschort tot het moment dat het advies van de landsadvocaat beschikbaar is. Alle garnalenvissers zijn hierover geïnformeerd.
Innovatiemiddelen voor kottersector
De Nederlandse Vissersbond heeft tijdens het overleg opheldering gevraagd over de beschikbaarheid van innovatiemiddelen voor de kottersector. Het lijkt er op dat alle aandacht uit gaat naar de saneringsregeling. Begrijpelijk gezien de situatie, maar het is van groot belang dat er mogelijkheden komen voor kottervissers die geen gebruik maken van de saneringsregeling. Daarbij kan gedacht worden aan verduurzaming van de voortstuwing waardoor het energieverbruik kan worden gereduceerd. Door het ministerie van LNV is toegezegd dat er snel een planning komt met regelingen vanuit het Europese fonds EMVAF en het klimaatfonds (vanuit het Noordzeeakkoord).
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen, via T0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl