De eerste dinsdag van de maand staat gereserveerd als vergaderdag op het ministerie van LNV te Den Haag. Zo ook afgelopen dinsdag 2 mei toen er werd overlegd over de technische maatregelen, de aanlandplicht en een verzameling van onderwerpen in het aanvoeroverleg. Namens de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid was Durk van Tuinen aanwezig.
Aanlandplicht 2024
Afgelopen maanden is er veel werk verricht door LNV, WMR en de visserijsector om de Nederlandse inbreng voor de zogenaamde discardplannen voor Noordzee en Noordwestelijke wateren te leveren. In deze discardplannen wordt opgetekend hoe de aanlandplicht er voor bepaalde visserijen uitziet, dus ook een overzicht van de onmisbare uitzonderingen. Er is voor de Noordzee gefocust op de uitzondering voor wijting in diverse demersale visserijen, ondermaatse schol in de boomkorvisserij en (gequoteerde) bijvangst in de garnalenvisserij. Voor de uitzondering in de garnalenvisserij wordt een aanvullende maatregel verwacht, een verplichte maaswijdte van minimaal 22mm en jaarrond het gebruik van de zeeflap of een andere wettelijk toegestane selectiviteit verbeterende nettoepassing. Op het gebied van de uitzonderingen is nauw samengewerkt met EU-lidstaten België, Duitsland en Denemarken. Komende weken wordt het gehele pakket wetenschappelijk getoetst door het Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF) en daarna kan het worden vastgesteld. Hierbij willen we in het bijzonder het ministerie van LNV (team visserij) bedanken voor hun inzet op het gebied van de discardplannen.
Brexit middelen
In het aanvoeroverleg ging het hoofdzakelijk over de regelingen voor de visserij die voortkomen uit het Brexit Adjustment Reserve (BAR). Vanuit dit fonds, wat ter compensatie dient voor de visserij door de gevolgen van de Brexit, zijn een sanerings-, stillig- en liquiditeitsregeling geopend. Driekwart van het budget van circa 200 miljoen is gealloceerd voor de sanering in de kottervisserij, het andere deel voor de niet-stoppende vissers middels de stillig- en liquiditeitsregeling. Met name de stilligregeling, waarbij een vergoeding wordt geboden voor het niet vissen van periodes in 2021 en/of 2022, lijkt voor met name de kottervissers interessant. Het wrange is echter dat deze regeling ruim na de sanering is gepubliceerd waardoor er door ondernemers dus geen afgewogen keuze, op basis van de bedragen, kon worden gemaakt voor de sanerings- of stilligregeling. Hadden er minder ondernemers besloten hun kotter te saneren als de voorwaarden van de stilligregeling eerder bekend waren gemaakt? Van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid stelt dat het wellicht geen grote aantallen zullen zijn geweest maar dat is ook niet van belang. Als het er maar één is, dan is het er één teveel. Vanuit de visserijsector is tijdens het aanvoeroverleg gevraagd om ook 2023 beschikbaar te maken voor aanvragen vanuit de stilligregeling. Dat is op dit moment niet mogelijk maar er wordt verkend of de regeling ook voor 2023 beschikbaar kan worden gemaakt. Dat hangt af van het beschikbare budget en of het regelgeving technisch mogelijk is. De visserijsector heeft LNV verzocht om zo snel mogelijk duidelijkheid hierover te verlenen aangezien we ons al midden in het jaar 2023 bevinden.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.