Dinsdag 5 november stond vrijwel de gehele dag in het teken van overleg met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Maandelijks wordt er overlegd over de aanlandplicht, technische maatregelen, controle en handhaving en andere visserij gerelateerde zaken. Het betreft altijd een waardevolle vergaderdag waarbij visserijsector en overheden bijpraten en afspraken maken over toekomstige acties. Namens de Nederlandse Vissersbond namen Durk van Tuinen, Ben Scholten en Johan Nooitgedagt deel aan de diverse overleggen. Onderstaand een greep uit de onderwerpen die aan de orde kwamen.
RTC’s
De afgelopen weken wordt de kottervloot geconfronteerd met zogenaamde realtime closures (RTC’s). De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) kan deze RTC’s instellen wanneer uit visserij-inspectie (last haul inspectie) een zogenaamde vangstdrempel wordt overschreden. In de EU-verordening nr. 724/2010 is vastgesteld dat wanneer van de soorten kabeljauw, schelvis, koolvis of wijting meer dan 10% ondermaats is van de vangst van de desbetreffende soort, dat men kan overgaan tot een tijdelijke sluiting van het gebied. Van Tuinen wees er in het overleg op dat de verordening dateert van 2010 en niet meebeweegt met bestandontwikkeling, zoals de vangstmogelijkheden jaarlijks wel doen. Door de aanwezigheid van meer wijting en schelvis ten opzichte van voorgaande jaren dreigt nu vaker een sluiting van belangrijke visserijgebieden. Daarnaast is er door de Nederlandse Vissersbond aangegeven dat in ieder geval de garnalenvisserij uitgezonderd zou moeten worden van de betreffende tijdelijke sluiting omdat er in die visserij aantoonbare selectiviteitsvoorzieningen in het net zijn aangebracht.
Voorbereiding op decemberraad
Het jaar loopt al behoorlijk richting het einde en dat betekent dat er al flink wordt gesproken en onderhandeld over TAC en Quota voor het jaar 2025. Deze week stond de eerste onderhandeling tussen de Europese Unie, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk gepland in Brussel. Tijdens het aanvoeroverleg vroeg de Nederlandse Vissersbond aan LVVN en collega visserijorganisaties om voorafgaand aan de decemberraad, die op maandag 9 december start in Brussel, te overleggen zodat een gezamenlijk standpunt kan worden bepaald. Voor veel demersale soorten zijn, door de huidige structuur in de onderhandelingen tussen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, de standpunten al min of meer vastgesteld. Maar tijdens de decemberraad is er de laatste jaren bijvoorbeeld veel aandacht voor soorten als zeebaars en paling. Met name voor zeebaars is het belang voor de demersale vloot groot, maar ook voor meer kleinschalige vissers (met handlijn en/of staandwant) en sportvisserij is de soort van belang. Het is een poging waard om te proberen om de Staatssecretaris met een gezamenlijk standpunt de decemberraad in te kunnen laten gaan, zodat er vanuit Nederland geen verschillen qua inbreng zijn tijdens de raad.
Garnalenvisserij
De Nederlandse Vissersbond is penvoerder van de Wnb-vergunning aanvraag voor garnalenvisserij. Dat betekent feitelijk dat de Nederlandse Vissersbond voor alle Nederlandse garnalenvissers de Wnb-vergunning aanvraagt. Er speelt veel op dit gebied en dat betekent ook een onzekere tijd voor de Nederlandse garnalenvissers. Onlangs heeft de Staatssecretaris aangegeven de gedoogbeschikking met nog maximaal een half jaar te verlengen tot uiterlijk 1 juli 2025. Tot die tijd werkt de Nederlandse Vissersbond aan een Wnb-vergunning die voor garnalenvissers (langjarige) zekerheid moet gaan bieden. En dan niet alleen op het ecologische vlak, maar ook op het gebied van de stikstofopgaven. Vanuit LVVN is wederom bevestigd dat een investering in stikstof reducerende maatregelen de basis is voor een Wnb-vergunning, die voldoende ruimte en vis-uren geeft voor garnalenvissers in Natura 2000 gebieden. Degene die de stap niet wil of kan zetten, valt terug op de zogenaamde basisvergunning waar in kleine hokjes, zogenaamde hexagonen, een (beperkt) aantal uren te vissen is. Voor de groep die overweegt om te stoppen met de visserij wordt gewerkt aan een saneringsregeling. Er wordt nog steeds gewerkt aan de voorwaarden voor deze regeling en daarbij zijn EU-kaders toch al wel beperkend gebleken. Volgende week vindt er weer een gesprek plaats over de voorwaarden van de regeling. Er wordt naar gestreefd om aan het einde van het jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over de voorwaarden van de saneringsregeling, inclusief de financiële component. Zodat vissers daarmee rekening kunnen houden, gelet op de investeringen die nog moeten worden gedaan op het gebied van o.a. stikstofreductie. Tenslotte, de kaders van de saneringsregeling die aan het eind van het jaar hopelijk worden gedeeld hebben één voorbehoud en dat is uiteindelijke instemming van de Europese Commissie.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.