Dit jaar heeft Brussel een aantal maatregelen genomen om de verdere achteruitgang van zeebaars in Noordwestelijke wateren van de Europese Unie tegen te gaan.
Maatregelen
Commerciële vissers zijn verantwoordelijk voor 75% van de vangsten en aanvoer van zeebaars tegenover de 25% door recreatieve vissers. De voorgestelde maatregelen komen in het kort neer op het volgende:
- Recreatieve vissers mogen maximaal 3 zeebaarzen per dag in bezit hebben (bag limit).
- Voor commerciële pelagische en grootmazige trawlers gold tot eind april 2015 een verbod om te vissen op paaiende zeebaars.
- De minimummaat is verhoogd van 36 naar 42 cm.
- Er zijn maandelijkse aanvoerbeperkingen vastgesteld per vistuigtype per vaartuig (Verordening 960/2015). Deze hoeveelheid is niet overdraagbaar. Het gaat om:
- Demersale trawlers inclusief flyshoot mogen 1,8 ton/maand aanlanden. Het betreft hier vooral bijvangst van zeebaars, geen gerichte zeebaarsvisserij.
- Staandwantvissers gericht op zeebaars mogen maximaal 1 ton/maand aanlanden.
- Beroepshengelaars/lijnvissers: maximaal 1,3 ton/maand
- Ringzegens/purse seiners (geen Nederlandse vloot) mogen maximaal 3 ton/maand vangen. Het betreft gerichte zeebaarsvisserij.
- Pelagische vissers gericht op zeebaars mogen maximaal 1,5 ton/maand aanlanden, met sluiting in de winter/het voorjaar. Het betreft gerichte visserij door vooral Franse schepen.Eind september praat de Commissie met de lidstaten over maatregelen voor 2016 en de invoering van een mogelijke TAC.