Op woensdag 21 maart bracht de Franse president Macron een bezoek aan Nederland. In overleg met premier Rutte kwamen onder andere de onderwerpen onderlinge handel, culturele verstandhouding en Europese samenwerking aan bod. Het voor de Nederlandse vloot zeer belangrijke onderwerp pulsvisserij stond niet op de agenda, maar Macron week er wel over af in de gezamenlijke persconferentie.
Op 16 januari jl. stemde, na campagnes gebaseerd op ‘Fake News’ van Franse actiegroepen, de meerderheid van het Europees Parlement voor een totaalverbod op het pulstuig, een visserijtechniek waar met behulp van zwakke stroompulsen vissen worden opgeschrikt en vervolgens worden gevangen in het net. Nederland beschikt over het grote merendeel van de pulsontheffingen.
Macron: “Pulsvisserij brengt schade toe”
Macron zei tijdens de persconferentie afgelopen woensdag achter het besluit van het Europees Parlement te staan.“Pulsvisserij mag dan beter zijn voor het klimaat, de door Nederlandse vissers gehanteerde methode brengt schade toe aan visbestanden”, aldus de Franse president Macron die zich met deze uitspraak achter zijn vissersvolk schaart.
Franse vissers deden de uitspraken over ‘schade aan visbestanden’ eerder dit jaar omdat zij hun vangsten zagen afnemen. Echter vangen de Franse vissers de laatste periode bovengemiddeld veel tong, terwijl de pulsvissers op dezelfde wijze als voor de stemming in het Europees Parlement vissen.
Dat de Franse vissers goede vangsten binnenhalen doet recht aan de resultaten van het wetenschappelijk ICES-onderzoek naar visbestanden dat jaarlijks op Europees niveau wordt uitgevoerd. De resultaten van de afgelopen jaren laten namelijk een stijgende lijn zien in de visstanden van onder andere schol en tong.
Europees overleg pulsvisserij
Premier Rutte benadrukte na de speech van Macron dat de discussie over de pulsvisserij op Europees niveau wordt gevoerd, niet bilateraal.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.