Maritieme Hanzedag

2 december, 2021

Het Scheepvaart en Transport College (STC) in Zwolle heeft een eigen maritiem onderdeel waarin enthousiaste studenten voor alle maritieme branches opgeleid kunnen worden. Om de studenten een wat beter beeld te kunnen geven over de mogelijkheden na hun studie, heeft de opleiding een maritieme beroependag georganiseerd waarbij verschillende organisaties vertegenwoordigden. Voor de visserij waren Willem Snoek (Snoek BV) en Ruth Roman (Nederlandse Vissersbond) aanwezig om te laten zien en horen hoe het leven van een visserman is.

Nieuw kwalificatiedossier van start

In de huidige maritieme vorm van opleiden is er sprake van maar één theoretische specialisatie (schipper of machinist), het zogenaamde semi-duaal opleiden. Een beginnend visserijofficier is competent op operationeel niveau en heeft de potentie om op basis van ervaring (vaartijd) door te groeien naar de hogere rangen (managementlevel).  Er wordt opgeleid op basis van de hoogste norm, het STWC (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping) verdrag. Alle afstudeerders komen daardoor in aanmerking voor de aanvangsbevoegdheden van het STWC. In het profieldeel/de specialisatie visserij zijn zaken opgenomen waarmee deze groep ook de aanvangsbevoegdheden voor het STWC-F (Fishing personnel) verdrag kan krijgen. Het voordeel van het semi-duaal opleiden is doorstroom eenvoudiger mogelijk is tussen visserij, koopvaardij en waterbouw. Hiervoor is het belangrijk dat de maritieme student kennis heeft van wat werkzaam zijn in deze verschillende branches daadwerkelijk is.

Onwetendheid

“Het was interessant om te zien dat deze studenten voornamelijk doelbewust voor de maritieme sector hadden gekozen. Het merendeel had al enige affiniteit met het water door familie die in de maritieme sector werkzaam is,  maar dat was niet bij iedereen het geval. Het was merkbaar dat er over werken in de visserij vrij weinig bekend was onder de studenten en dat het hier ook vrijwel nooit aan was gedacht als mogelijke beroepskeuze”, aldus Ruth Roman. Een significant verschil tussen de koopvaardij en de visserij voor de studenten zijn de vaartijden. Het is volgens de studenten aantrekkelijker om drie maanden te varen en daarna een ruime periode thuis te kunnen zijn. Voor het werven van bemanning in de visserijsector kan het in de toekomst nodig zijn om af te stappen van de traditionele weekvisserij, waarbij bemanning in het weekend thuis is. Het is van belang dat de visserijsector het lijntje met de visserij-opleidingen kort houdt, omdat daar de toekomst van de visserij wordt opgeleid.

Voor meer informatie

Kunt u contact opnemen met Ruth Roman via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Ruth Roman
Ruth Roman

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses