Het eerste eiland van de Marker Wadden, het paradepaardje van Natuurmonumenten, zal aankomend weekend geopend worden voor publiek. Uiteindelijk zal de Marker Wadden bestaan uit vijf eilanden die zullen dienen voor natuurherstel en recreatie. De Nederlandse Vissersbond zet vraagtekens bij dit opgespoten natuurgebied dat een Vogelparadijs moet worden. Is er wel genoeg voedsel voor hen?
“Vogels aantrekken is niet zo moeilijk, iedere paal of zandheuvel die boven het water uitsteekt is een rustplaats voor vogels. Het gaat erom dat de vogels daar ook willen blijven”, zegt Derk Jan Berends, secretaris bij de Nederlandse Vissersbond. Hij doelt daarmee op de aanwezigheid van voedsel voor de vogels. “Vogels eten waterplanten, schelpdieren en vis. Blijkbaar zijn die nu niet in voldoende mate aanwezig voor bepaalde vogelsoorten, waardoor de natuurdoelstellingen van de overheid niet worden gehaald. Het inpolderen van een klein deel van het Markermeer, de Marker Wadden, zal daar geen verandering in brengen verwacht ik, daar is meer voor nodig”, aldus Berends.
De visstand in het IJsselmeer en Markermeer is de afgelopen decennia sterk afgenomen. Uit langjarig onderzoek is gebleken wat veel vissers al jaren roepen, namelijk dat het water te schoon is geworden voor een goede visstand. Voor vissers is dat vooral veel paling, snoekbaars en rode baars. De overheid heeft ingezet op het terugbrengen van het gehalte aan nutriënten in rivieren en meren afkomstig van riolering, landbouw en industrie. Met succes want de laatste decennia zijn de gehalten aan fosfaat en andere meststoffen drastisch afgenomen en is het doorzicht van het water toegenomen. Voor veel vissoorten en schelpdieren is dat echter een ongewenste situatie en die zijn dus afgenomen. Als je grote hoeveelheden vogels wil aantrekken door eilanden te maken in het Markermeer moet je er ook voor zorgen dat er voldoende vis en schelpdieren zijn”, aldus Berends.
Minder ruimte voor vissen en vissers
Daarnaast betekent elk stuk land dat wordt opgespoten minder ruimte voor de vissen en vissers. Toch menen de initiatiefnemers ook dat de Marker Wadden wat moet opleveren voor de vissen. “Natuurmonumenten stelt dat de Marker Wadden zorgen voor ondieptes en paaiplaatsen voor de vissen, maar er was daar natuurlijk al onderwaternatuur”, vertelt Berends.
Natuurherstel
Daarbij blikt Berends ook terug op het overheidsbeleid dat elk decennia een andere draai krijgt. “Eerst moest het Markermeer open blijven omwille van de natuur en het wijde uitzicht. Nu worden er eilanden opgespoten met een prijskaartje van 75 miljoen euro, ook om de natuur te stimuleren”, vertelt Berends. “Dat wordt voor een deel gefinancierd met gemeenschapsgeld en dat betekent dat Natuurmonumenten wel een grote verantwoordelijk op zich heeft genomen om de droom van het Vogelparadijs Marker Wadden waar te maken. Het zou natuurlijk geweldig zijn als deze droom werkelijkheid wordt want veel vogels betekent veel vis en dus ook een goede visserij.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.