Over de samenstelling en bronnen van strandafval is door jarenlange monitoring al veel bekend. Van zeebodemafval nog niet. Kan het afval dat binnen Fishing For Litter wordt verzameld, helpen om meer inzicht te krijgen in dit probleem?
Onderzoek
Deze vraag stond centraal in een nieuw onderzoek dat Wageningen Social Economic Research in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft uitgevoerd. Meer inzicht in de samenstelling, bronnen, oorzaken en ouderdom van zeebodemafval kan namelijk helpen om te bepalen of de huidige maatregelen tegen dit afval voldoende zijn of dat er meer actie nodig is.
Resultaat
Binnen het Fishing For Litter-project verzamelen vissers al tientallen jaren op vrijwillige basis zeebodemafval dat zij tijdens het vissen in hun netten vinden. Dit afval wordt afgeleverd in de haven, waar het wordt verzameld en verwerkt door Bek & Verburg. Voor het onderzoek werd de inhoud van verschillende Big Bags met opgevist afval eerst gesorteerd en vervolgens bekeken en besproken met vertegenwoordigers van de visserij, scheepvaart, KIMO, havens, beleidsmakers, onderzoekers, afvalverwerkers en milieuorganisaties. Namens de Nederlandse Vissersbond was Ben Scholten bij deze sessie aanwezig.
Bij de analyse werd eerst bepaald welk deel zeebodemafval was en welk deel eigen bedrijfsafval. Vervolgens werd het zeebodemafval verder onderzocht. De belangrijkste bronnen hiervan bleken de visserij en de scheepvaart. Dit was over het algemeen ouder afval, waarbij opviel dat bij nadere inspectie de touwen en netten vaak meer dan twintig jaar oud waren. Op basis van de analyse samen met betrokkenen, werd geconcludeerd dat de analyse van Fishing For Litter afval goed kan dienen als extra informatiebron over zeebodemafval, aanvullend op de bestaande zeebodem- en strandafvalmonitoring. Het onderzoeksrapport is hier te vinden.
Reactie Nederlandse Vissersbond
Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond zegt hierover: “Wij als sector zijn erg trots op het Fishing For Litter-project, waarbij we jaarlijks ruim 500 ton zwerfafval uit zee halen. Het uitgevoerde onderzoek is zeker interessant, maar het is belangrijk om te realiseren dat de visserij zich vaak beperkt tot specifieke gebieden, en zeker niet overal in de Noordzee actief is. Denk bijvoorbeeld aan windmolenparken waar vissen niet meer is toegestaan, gesloten gebieden, of locaties waar simpelweg niet gevist kan worden omdat de netten daar beschadigd raken.
Dit betekent dat de resultaten van dit soort onderzoek alleen representatief zijn voor specifieke gebieden. Zo kan het lijken alsof een bepaalde bron, zoals de visserij, veel afval produceert, terwijl dat logisch is op plekken waar al decennia wordt gevist. Naast een scheepvaartroute vindt men ook veel meer afval van de scheepvaart dan bijvoorbeeld elders. Dat wil ik graag benadrukken.”
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten.