De Tweede Kamerleden stemden vorige week donderdag laat over een motie van de SGP en BBB om de zegenvissers op het IJsselmeer en Markermeer het komende visseizoen meer ruimte te geven om op brasem te kunnen vissen. De motie werd gesteund door de leden van de fracties van Fractie Den Haan, de VVD, de SGP, JA21, BBB, de PVV, FVD en Groep Van Haga. Het CDA die in het verleden vaak de kant van de vissers koos heeft tegengestemd waardoor er geen meerderheid kwam en de motie sneuvelde. Daarmee zet het CDA een dikke streep door de zegenvisserij die dit najaar nog maar met 1,5% van de capaciteit naar zee mag.
Motie Bisschop/Van der Plas
De Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Caroline Van der Plas (BBB) hebben het voortouw genomen voor de motie. In de motie wordt de regering verzocht om hangende de uitkomsten van het bestandsonderzoek naar brasem de visserij met de zegen op brasem terug te brengen naar 5 dagen per zegenrecht. Minister Schouten heeft aangekondigd dat ze maximaal 2 dagen per zegenrecht wil gaan vergunnen. De motie is een compromis waarbij de vissers wel zegendagen inleveren voor één visseizoen om zodoende een rendabele visserij mogelijk te maken, én de resultaten van de door minister Schouten aangekondigde uitbreiding van het wetenschappelijk onderzoek brasem in het IJsselmeer en Markermeer, gebruikt kunnen worden voor een weloverwogen besluit over de zegenvisserij in het volgende seizoen, dat op 1 november 2022 begint. Een zegenvisserij met slechts twee dagen per zegenrecht is gewoon niet rendabel te maken voor de vissers en kan weleens het einde betekenen voor de vier actieve zegenvisserijbedrijven.
De stemming
In het zogenaamde ‘2-minutendebat’ dat afgelopen donderdag plaatsvond konden Kamerleden moties indienen. Dit debat volgde op het visserijdebat van vorige week. Vanuit de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer) is voortdurend overleg geweest met de indieners van de motie maar ook met de leden van andere partijen om voor de motie te stemmen. Tot diep in de nacht was het spannend wat de uitkomst van de stemming was. Een grote teleurstelling bij de zegenvissers en de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer) over het feit dat de motie werd verworpen. De stem van het CDA van wie verwacht mocht worden dat ze voor zouden stemmen gaf de doorslag. Het CDA stemde eind vorig jaar nog wel voor de motie Bisschop om geen generieke reductie van vangstrechten door te voeren zolang het genoemde visstandonderzoek nog loopt en bestands-schattingen nog herzien moeten worden, en ruimte te geven voor zegenvisserij op het Markermeer in combinatie met onderzoek op het IJsselmeer. Waarschijnlijk speelden er andere belangen een rol waardoor het CDA verstek liet gaan richting de vissers. Ondanks het verwerpen van de motie en het feit dat demissionair minister Schouten de zegenvisserij nu kan decimeren, is er ook dankbaarheid dat zoveel fracties in de Tweede Kamer de vissers steunen, te weten: de SGP, de BBB, Fractie Den Haan, de VVD, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga.
Bijgaande de links naar de moties: aantal dagen per zegenrecht voor het komende visseizoen terugbrengen naar vijf en geen generieke reductie van vangstrechten op het IJsselmeer en Markermeer.
De slag verloren maar niet de strijd
De zegenvisserijbedrijven, die allen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer), zullen zich beraden op vervolgstappen. Het decimeren van hun visserijmogelijkheden met 98,5% is nogal wat en dat terwijl de vangsten van brasem de afgelopen jaren toenemen en de kennis over het visbestand door het ontbreken van goede cijfers zeer beperkt is. In ieder geval zal de uitbreiding van het onderzoek naar brasem zoals door minister Schouten aangekondigd daar een bijdrage aan leveren. Naast de traditionele boomkor zal er ook brasem met de Atoomkuil en de zegen worden bemonsterd door Wageningen Marine Research in samenwerking met de zegenvissers. “Wij hebben de slag verloren maar niet de strijd. Wij zullen moeten aantonen dat de brasemstand in het IJsselmeer en Markermeer er veel beter voor staat dan de wetenschap nu beweert. Graag hadden wij dat gedaan terwijl de vissers ook nog een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen maar dat zit er voor het komende visseizoen niet meer in” aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer).
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.