“Het stikstofbeleid is nu niet werkbaar en LNV minister Adema wil toewerken naar een ander plan” kopte de Telegraaf afgelopen zaterdag. In het betreffende artikel werd specifiek de knellende situatie van de garnalenvissers genoemd in de stikstofproblematiek voortvloeiend uit de aan te vragen Wnb-vergunning voor garnalenvisserij nu men onder een gedoogbeschikking vist. Niet geheel toevallig bezocht Adema zaterdag 11 november ’23 de garnalenvissers in Lauwersoog en gaf zijn zienswijze.
Ontvangst aan boord van de WL 20
Garnalenvissers Bouke Koornstra (WON 50), Peter en Tiede Visser (beide WL 20) ontvingen samen met Durk van Tuinen en Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid minister Adema aan boord. Voorafgaand aan de bijeenkomst in de visafslag sprak de minister met de garnalenvissers aan boord, net als tijdens zijn bezoek in maart ’23. Bouke en Peter blikten terug op het laatste half jaar en besloten dat de garnalenvisserij nog steeds in onzekerheid wordt gelaten. Koornstra benadrukte dat ondanks investeringen in reductie van stikstofuitstoot door een SCR-katalysator, min of meer door het ministerie van LNV voorgeschreven voor het verkrijgen van toekomstperspectief, er nog nimmer langjarige zekerheid is in de vorm van een Wnb-vergunning. Klik hier voor een toelichting van Bouke Koornstra op Omrop Fryslan.
Stikstofreductie in plaats van AERIUS benadering
In de vergaderruimte van de visafslag Lauwersoog hadden zich inmiddels zo’n 30 garnalenvissers verzameld in afwachting van de minister. Na een korte introductie van Van Tuinen nam de minister het woord en benadrukte dat het stikstofbeleid voor de garnalenvissers niet werkbaar is en dat er een oplossing voor de garnalenvissers moet komen. Adema noemde specifiek de inzet vanuit het Ketenbreed Garnalen Beraad waarbij voorgesteld is om 80% stikstofuitstoot te reduceren aan boord van garnalenvissersvaartuigen met als tegenprestatie dat er volgens de nu al bekende ecologische uren kan blijven worden gevist. Kortom, geen AERIUS benadering waarbij per hexagoon een handvol uren wordt toebedeeld op individuele basis. De aanwezige garnalenvissers waren merkbaar te spreken na de toelichting van Adema maar vroegen zich hardop af of deze gedachtegang bewaarheid kon worden.
Totaalpakket
Tijdens de bijeenkomst benoemde Adema dat er een totaalpakket dient te worden gepresenteerd aan garnalenvissers op basis waarvan men een keuze kan maken voor de toekomst. Of investeren en de toekomst vissend ingaan, of gebruik maken van de door de sector gevraagde sanering. Met betrekking tot de sanering werd opgemerkt dat het ministerie van LNV inmiddels de eerste verkennende werkzaamheden heeft gestart. Van Tuinen benadrukte “de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid heeft tijdens een eerste gesprek met LNV nadrukkelijk gevraagd om de saneringsregeling tijdig te publiceren zodat vissers voorafgaand aan de nieuwe Wnb-vergunning een afgewogen besluit kunnen nemen”. Vanuit vissersvereniging Hulp in Nood werd door voorzitter Johan Seepma en penningmeester Mark Nijhof nog aandacht gevraagd voor het bestaand gebruik zodat de garnalenvisserij op een andere wijze wordt benaderd in de Wnb kwestie. Adema gaf hierop duidelijk zijn visie en is van mening dat de garnalenvisserij wel degelijk Wnb-vergunning plichtig is en dat een uitzondering op het stikstofbeleid alleen te onderbouwen is wanneer de sector laat zien alles aan een reductie van stikstofuitstoot te hebben gedaan.
Slotwoorden
Van Tuinen besloot de bijeenkomst met de woorden dat minister Adema ook na de verkiezingen, zolang er nog geen nieuw kabinet is geformeerd, enorm belangrijk is voor de positie van de garnalenvissers en dat Adema de Wnb-vergunning zomaar eens voor een groot deel in de steigers kan zetten.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt of Durk van Tuinen.