Er komt geen verder uitstel van de pulsontheffingen en ook geen transitiefonds voor de getroffen pulsvissers. Dat zeiden afgevaardigden van het ministerie en minister Schouten afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst voor pulsvissers in Nootdorp.
Totaalverbod pulsvisserij
In de week na de definitieve stemming op 16 april in het Europees Parlement, waar het totaalverbod op pulsvisserij werd bekrachtigd met een ruime meerderheid van stemmen, berichtte het ministerie van LNV de pulsvissers per brief over de stand van zaken omtrent de ontheffingen. In de brief wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën.
- Categorie 1: Deze ontheffingen zijn uitgegeven in 2010 en lopen door tot 1 juli 2021.
- Categorie 2: Deze ontheffingen zijn uitgegeven in 2011 en 2012 en lopen op onderzoeksbasis door tot 31 december 2019.
- Categorie 3: Deze ontheffingen zijn uitgegeven in 2014 en lopen door tot 1 juni 2019.
Bijeenkomst
Tevens was de brief een uitnodiging aan alle pulsvissers om op vrijdag 26 april in Nootdorp samen te komen met het ministerie van LNV. Herman Snijders van het ministerie van LNV startte de bijeenkomst met een toelichting op de situatie. Snijders vertelde hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe de besluitvorming in Brussel heeft plaatsgevonden.
Europese hof van justitie
Het ministerie van LNV is net als de Nederlandse visserijsector verbolgen over het feit dat een wetenschappelijk bewezen innovatie zonder gêne genegeerd wordt in Europa. Politieke argumenten hebben de pulsvisserij de das om gedaan, de wetenschappelijke onderbouwing van het meest innovatieve vistuig van Europa is van ondergeschikt belang. Daarom wil het ministerie van LNV het verbod op pulsvisserij aanvechten bij het Europees Hof van Justitie. Dit zal op korte termijn nog geen resultaat geven, een procedure tegen het Europese Hof van Justitie kan jaren in beslag nemen.
12-mijlszone
Na de inwerkingtreding van de technische maatregelen verordening (datum is nog niet bekend) krijgen alle lidstaten de mogelijkheid om pulsvisserij toe te staan of te verbieden in hun 12-mijlszone. Het is nog onbekend hoe de lidstaten waar Nederlandse vissers afhankelijk van zijn, deze nieuwe wetgeving gaan inkleden.
Vragenronde
De kleine hoop die pulsvissers nog hadden bij aankomst in Nootdorp, werd tijdens de vragenronde van tafel geveegd. Eén van de pulsvissers vroeg of het mogelijk is om een kort geding tegen het Europese Hof van Justitie te beginnen, zodat het proces geen jaren duurt. Die mogelijkheid is er niet, gaf het ministerie als antwoord.
Is er ook compensatie beschikbaar voor de getroffen pulsvissers? Was een vraag uit de zaal. Bijvoorbeeld door een lagere belasting op gasolie nu het brandstofverbruik weer omhoog zal gaan. Ook hierin kregen de pulsvissers nul op het rekest. Omdat met de huidige olieprijzen en visprijzen en bestaande alternatieven (boomkor met wekkerketting) ook een boterham verdiend kan worden, ziet het ministerie geen aanleiding om met een tegemoetkomingssubsidie te komen.
Een andere vraag uit de zaal ging over het lopende onderzoek. Wat als de resultaten positief zijn? Het antwoord van het ministerie: bij goede resultaten legt ICES het rapport voor aan de Europese Commissie. De Europese Commissie zal in hun jaarlijkse rapportage, voor het eerst in 2020, berichten over deze studie. Het is mogelijk dat de Europese Commissie op basis daarvan vraagt om het pulsverbod te herzien. Een andere visser vroeg of het helpt om een ander onderzoeksteam op het meerjarige onderzoek te zetten. Ook hier ziet het ministerie van LNV geen heil in: de huidige onderzoekers zijn kundig en daar moeten we op vertrouwen.
Of de pulsvissers respijt kunnen krijgen totdat de nieuwe vistuigen en netten geleverd worden? Ook dat kan niet. “Wij kunnen als overheid niet verantwoordelijk worden gehouden voor risico’ dat er niet tijdig netten geleverd kunnen worden. Het zijn tijdelijke ontheffingen en wij hebben daarin de maximale ruimte gezocht. Het is uiteindelijk ondernemerschap om hiermee om te gaan”, was het antwoord van het ministerie.
Een visser sprak zijn vrees uit over de tegenstand van NGO’s op de boomvisserij met wekkerkettingen. Kan het ministerie en de minister beloven dat deze techniek wel in stand blijft? Nee, ook dat kon ze niet. Maar het ministerie blijft wel samen met de sector vechten voor de rechten van de vissers.
Minister Schouten over pulsvisserij
Later in de bijeenkomst kwam minister Schouten aan het woord. Minister Schouten drong aan om met elkaar sterk te staan. “Jullie zijn allemaal vissersmannen en jullie weten dat je het met elkaar moet doen. Ook als de golven hoog zijn. Laten we elkaar daarom op dit moment vasthouden, ook als je misschien in een vervelendere situatie zit dan je buurman”, aldus minister Schouten. De minister van LNV wil de pulsvissers niet laten zitten en actief motiveren om met innovatie aan de slag te blijven en daarvoor naar draagvlak te blijven zoeken binnen Europa.
Hoewel de gemoederen af en toe hoog opliepen, bedankte Cas Caljouw (ARM-25) minister Schouten namens alle pulsvissers voor haar inzet op dit dossier. “U heeft uw best gedaan en we kunnen u hier niet de schuld van geven”, aldus Caljouw.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.