De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal ingrijpende gevolgen hebben voor de Nederlandse visserijsector. Ondanks dat er nog volop onderhandeld wordt, wil minister Schouten zich voorbereiden op mogelijke scenario’s. Dat vertelt zij deze week in een brief aan de Tweede Kamer.
Wederzijdse toegang tot wateren
In het regeerakkoord dat precies een jaar geleden werd gepresenteerd door kabinet Rutte III staat dat Nederland op zal komen voor de Nederlandse visserijbelangen in de Brexitonderhandelingen. Aan minister Schouten de taak om daad bij het woord te voegen. In haar Kamerbrief vertelt zij hierover. “Mijn inzet is om de koppeling tussen enerzijds de handhaving van bestaande wederzijdse toegang tot wateren en bestanden (inclusief de relatieve stabiliteit voor de allocatie van de vangstmogelijkheden) en anderzijds het behoud van markttoegang van het VK te koppelen”, aldus minister Schouten. “Daarnaast vind ik het belangrijk dat het gezamenlijke beheer door de EU en het VK van de visbestanden voortgezet wordt.”
Aansluitend vertelt de minister dat in het principeakkoord is overeengekomen dat tot het einde van de overgangsperiode de relatieve stabiliteit voor de allocatie van de vangstmogelijkheden tussen lidstaten (de nationale quota) ongewijzigd blijft.
Overgangsperiode
Vooralsnog blijft het onduidelijk wanneer er duidelijkheid komt uit de onderhandelingen. Woensdagavond kwam de EU-top samen, maar harde afspraken werden er niet gemaakt tijdens dit werkdiner. Daarom besloot de top om hun Brexitoverleg op 17 en 18 november af te lasten en pas weer bij elkaar te komen op het moment dat er schot in de onderhandelingen zit.
Als de EU en het VK overeenstemming bereiken, dan zal er een overgangsperiode tot december 2020 plaatsvinden. In het geval van een ‘no deal’-scenario heeft het VK het recht om vanaf 30 maart 2019 de EU vissers de toegang tot de Britse wateren te ontzeggen.
Meer belemmeringen voor de foodhandel
“Maar ook als een ‘no deal’-scenario voorkomen kan worden, zal de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK ingrijpend veranderen, met meer belemmeringen voor de Nederlandse agro- en foodhandel dan nu het geval is”, zegt minister Schouten. Daarom bereid het ministerie zich voor op de extra (controle)werkzaamheden. Zo is Nederland op dit moment extra keuringsdiensten aan het inwerken en wordt het douaneteam aangescherpt.
Mocht jij als (vlag)kotter ook importeren of exporteren uit of naar het Verenigd Koninkrijk? Bereid je dan alvast voor op de komende Brexit door het uitvoeren van de online Brexit Impact Scan en het indien nodig aanvragen van een EORI-nummer.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.