Een schadevergoeding voor vissers die lijden onder een mogelijke ‘no deal’ Brexit en behoud van toegang tot elkaars wateren in heel 2019. Die twee wetsvoorstellen diende de Europese Commissie afgelopen woensdag in om ervoor te waken dat Europese vissers die momenteel in Britse wateren vissen niet volledig aan de afgrond raken na een mogelijke harde Brexit.
Schadevergoeding
Voor Europese vissers die hun inkomsten momenteel uit Britse wateren halen, stelt de Europese Commissie een compensatiefonds voor bij een mogelijke harde Brexit. Het compensatiefonds moet gefinancierd worden uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. De Europese Commissie hoopt met dit compensatiefonds de impact van een plotselinge sluiting van de Britse wateren enigszins op te vangen.
Toegang tot elkaars wateren
Veel vissers vrezen dat zij door de Brexit de toegang tot de Britse wateren verliezen. Daarvoor diende de Europese Commissie een wetsvoorstel in om tijdelijke wederzijdse toestemming in elkaars wateren te realiseren. Britse vaartuigen zouden tot eind 2019 toegang kunnen krijgen tot de Europese wateren, mits de Europese vissers ook toegang krijgen tot de Britse wateren.
Bovenstaande wetsvoorstellen vallen onder de medebeslissingsprocedure. Lidstaten en het Europees Parlement moeten hier ook een akkoord op geven. Dit zal voor 29 maart (moeten) gebeuren.
‘Goede en juiste overeenstemming’
“De Nederlandse Vissersbond juicht het toe dat er noodmaatregelen in ontwerp zijn voor de getroffen kottervissers in het geval er sprake zal zijn van een ‘harde Brexit’. Natuurlijk hoopt de gehele visserijsector, samenwerkend in EUFA, dat de betrokken partijen in staat zullen zijn om tot een goede en juiste overeenstemming te komen met betrekking tot de Brexit”, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter bij de Nederlandse Vissersbond. “Als deze overeenstemming er niet komt zullen er na 29 maart 2019 ongewenste situaties ontstaan. Het is in het belang van de totale visserij aan beide zijden van de Noordzee om na maart 2019 geen chaos te krijgen en op zijn minst samen ermee in te stemmen om de rest van 2019 ongewijzigd te laten voor zowel de Europese als de Britse visserij.
Algemeen Overleg Brexit
Tegelijkertijd met het uitkomen van de wetsvoorstellen, discussieerde de Tweede Kamer over de Brexit. Onder andere GroenLinks, VVD, PVV en CDA benadrukten de ernst van een mogelijk ‘no deal’-scenario voor de visserijsector. De partijen vroegen zich onder andere af hoe het met de toegang tot elkaars wateren zit en of het ministerie een noodplan voor de vissers heeft. Minister Schouten woonde het Algemeen Overleg niet bij vanwege ziekte. Vandaag zal minister Schouten voor het plenaire debat over de Brexit (van 16:00 uur tot 22:00 uur) schriftelijk reageren op de Kamervragen.
De Nederlandse visserijorganisaties (Pelagic Freezer-trawler Association, VisNed en de Nederlandse Vissersbond) hebben bij de betreffende Kamerleden aangegeven dat een zachte Brexit met transitieperiode het meest wenselijk is. In geval van en ‘no deal’ willen de visserijorganisaties zo snel mogelijk wederzijdse toegang tot elkaars wateren regelen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.