Met 150 stemmen, het hoogst haalbare in de Tweede Kamer, is de motie van Suzanne Kröger (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) over het verduidelijken van de aanloop naar een zandwinning in het IJsselmeer aangenomen.
Aantasten Natura 2000-gebied en foerageergebied
In de motie refereren de Tweede Kamerleden naar het aantasten van een Natura 2000-gebied en een belangrijk foerageergebied voor bijzondere en beschermde vogels. De Kamerleden verzoeken de regering in de motie om een overzicht te maken van welke stappen zijn ondernomen om te komen tot een zorgvuldig besluit over de zandwinning IJsselmeer en de Tweede Kamer hierover te informeren.
120 miljoen kubieke zand in dertig jaar
De industriële zandwinning staat gepland voor de kust van het Friese Oudemirdum en zal gedurende dertig jaar tot wel zestig meter diep afgraven voor de zandwinning van 120 miljoen kubieke zand. Met de zandwinning was al ingestemd door het ministerie van Economische Zaken en de provincie Friesland. Vorige week zou de laatste beslissende partij, de gemeente De Fryske Marren, er een klap op geven. Voor deze Gemeenteraad waaide de nodige stof op, waardoor de gemeente besloot de stemming uit te stellen en de motie door Tweede Kamerleden werd ingediend.
Zeer schokkend
De Nederlandse Vissersbond strijdt al langere tijd tegen de industriële zandwinning en is verheugd dat het onderwerp op lokaal en nationaal niveau zo serieus wordt opgepakt. “De ontwikkelingen op het IJsselmeer zijn zeer schokkend”, zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de PO IJsselmeer. “De zandwinning heeft grote gevolgen voor de waterkwaliteit, de visstand, de rust, de ruimte en de weidsheid van het unieke gebied.”
De Nederlandse Vissersbond maakt zich verder zorgen over het feit dat relatief nieuwe activiteiten zoals zandwinning en windenergie door hun negatieve effecten op de natuur zorgen voor verdringing van de traditionele IJsselmeervisserij. “Voor zandwinning en windenergie worden vergunningen voor tientallen jaren afgegeven terwijl de IJsselmeervissers ieder jaar met steeds meer moeite een vergunning verkrijgen omdat zandwinning en windenergie alleen maar toenemen”, zegt Nooitgedagt. “Vissers worden verdrongen door zand en molens.” Inmiddels zijn de zorgen van de Nederlandse Vissersbond ook in de Tweede Kamer doorgedrongen met dank aan de volksvertegenwoordigers.
Lees ook het bericht ‘Voorlopig geen zandwinning in het IJsselmeer’.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.