Natura 2000-beheerplannen zuidwesterlijk deltagebied

17 februari, 2022

Rijkswaterstaat Zee en Delta heeft aangekondigd dat de bestaande beheerplannen van de Natura 2000-gebieden in het zuidwesterlijke deltagebied (Oude Maas, Haringvliet, Hollands Diep, Oosterschelde, Veerse Meer, Westerschelde, Vlakte van de Raan, Voordelta en Grevelingen), worden verlengd tot en met 2026. In de komende jaren zal er worden geschreven aan nieuwe beheerplannen die vanaf 2027 van kracht zullen zijn. Voor de visserij zal er de komende vier jaren weinig veranderen; de huidige problemen met gesloten gebieden en stikstof blijven bestaan. Kees van Beveren, voorzitter van de PO Delta Zuid nam deel aan de informatiebijeenkomst van Rijkswaterstaat Zee en Delta op 1 februari 2022.

Natura 2000-beheerplannen

Voor elk Natura 2000-gebied wordt op basis van het aanwijzingsbesluit een beheerplan opgesteld. Hierin staat wat er moet gebeuren om de natuurdoelen voor dat gebied te halen en wie dat gaat doen. Beheerplannen worden opgesteld in nauw overleg met eigenaren, gebruikers, belangenorganisaties en andere betrokken overheden, zoals gemeenten, waterschappen en provincies. In de meeste gevallen neemt de provincie het initiatief bij het opstellen van het beheerplan, in andere gevallen is dat het Rijk. Binnen drie jaar na de definitieve aanwijzing van een gebied moet een beheerplan zijn opgesteld dat vervolgens maximaal zes jaar geldig is. Vervolgens kan een beheerplan één keer met maximaal zes jaar verlengd worden. (bron: https://www.rwsnatura2000.nl/overnatura2000/default.aspx).

Verlenging in fasen

De huidige beheerplannen in de zuidwesterlijke delta worden verlengd tot 2026 (de zgn. overbruggingsperiode) en de nieuwe beheerplannen gaan dan gelden met ingang van 2027. Deze splitsing wordt toegepast omdat alle beheerplannen destijds tegelijk zijn opgesteld en ingegaan. De (gelijktijdige) opvolging leidt tot een piekbelasting; die wordt nu voorkomen door een overbruggingsperiode toe te passen. De verlenging van de beheerplannen gebeurt in twee fases: de 1e fase voor de Voordelta en de Vlakte van de Raan; en de 2e fase voor de Deltawateren. In een verlenging mogen geen significante veranderingen aangebracht worden.

Nieuwe beheerplannen ontwikkelen

Het proces om tot nieuwe beheerplannen bestaat uit vier fases: de 1e fase is de inventarisatie van het gebruik; de 2e fase is de ecologische evaluatie; de 3e fase is het schrijven nieuwe beheerplannen en de 4e fase is de vaststellingsprocedure (nog inspraak mogelijk via zienswijzen). In alle fasen zullen wij als team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid onze inspraak gaan leveren. Dat is ook gebeurd voor de huidige beheerplannen. Desondanks hebben de visserijorganisaties Nederlandse Vissersbond, PO Delta Zuid en Vissersvereniging Zuidwest de nodige rechtszaken moeten voeren om de belangen van de visserij in de Natura 2000-gebieden in de westelijke delta veilig te kunnen stellen. Inspraak vergt veel tijd en expertise maar wel belangrijk omdat de beheerplannen weer voor een periode van zes jaar bepalend zijn wat de speelruimte voor de visserij zal zijn.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Kees van Beveren of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses