Komende maandag zouden de Europese ministers stemmen over de Natuurherstelwet, maar omdat steeds meer EU-landen zich tegen de wet keren, is de stemming uitgesteld. Of deze op later moment alsnog wordt gehouden, is nog onduidelijk.
Wat houdt de Natuurherstelwet in?
De nieuwe wet is een initiatief van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans en stelt de EU ten doel om tegen 2030 ten minste 20 procent van de land- en zeegebieden van de EU te herstellen en tegen 2050 alle ecosystemen die herstel nodig hebben. Om die doelstelling te bereiken, moeten de lidstaten tegen 2030 ten minste 30 procent van de natuur die onder de nieuwe wet vallen – bossen, graslanden, veenweiden, rivieren, meren en koraalbedden – herstellen van een slechte naar een goede staat, oplopend tot 60 procent tegen 2040 en 90 procent tegen 2050.
EU-landen moeten met deze wet tot 2030 voorrang geven aan het herstel van Natura 2000-gebieden. Zodra die toestand in goede staat is, zullen de EU-landen ervoor zorgen dat een gebied niet significant achteruitgaat. De lidstaten moeten ook nationale herstelplannen opstellen waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe zij deze doelstellingen willen bereiken.
Nederland stemt tegen
Begin maart maakte demissionair minister Van der Wal bekent “met grote tegenzin” gehoor te geven aan een oproep van de Tweede kamer om tegen de wet te stemmen. Nederland zou niet aan de stikstof- en waterkwaliteitsdoelen kunnen voldoen. Ook komen er mogelijk rechtszaken als de doelstellingen niet worden gehaald. Men vreesde dat bouwprojecten weer stilgelegd zouden worden. Niet alleen Nederland is tegen de wet. Ook Italië, Polen en Zweden zijn tegen. Hongarije kondigde afgelopen week ook aan tegen te willen stemmen. Oostenrijk en België waren van plan zich te onthouden van het stemmen.
Het Europees Parlement was al akkoord
Het Europees Parlement had de wet eerder al aangenomen, waarbij het oorspronkelijke wetsvoorstel al sterk was afgezwakt. Alleen de Europese ministerraad moest nog akkoord gaan om de verordening definitief te maken. Normaal gesproken is dat een formaliteit, maar omdat er meerdere ministers zich tegen de wet hebben uitgesproken, heeft de EU-voorzitter België de stemming voorlopig opgeschort.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.