Nederlandse vissers en viskwekers zijn verantwoordelijk voor ruim een derde van de productie van Europese aal in de Europese Unie (EU). Daarmee staat Nederland bovenaan het lijstje van EU-lidstaten, gevolgd door Duitsland, Italië en Denemarken. In 2018 bedroeg de Nederlandse productie 2.642 ton. China is onbetwist wereldmarktleider met een jaarlijkse aalproductie van 233.222 ton (2018), wat neerkomt op een marktaandeel wereldwijd van 85%. Dit blijkt uit een studie ‘Case study – Smoked eel in the EU’ die in januari 2021 is gepubliceerd.
Japanse vs Europese aal
Op wereldschaal wordt er vooral Japanse aal geproduceerd (95%), gevolgd door Europese aal (3%) en andere soorten (2%). China is de wereldmarktleider met een marktaandeel van 84%, gevolgd door Japan (5%) en Zuid-Korea (4%). In de EU wordt vooral Europese aal geproduceerd en geconsumeerd. Nederland is met een marktaandeel van 34% marktleider in de EU, gevolgd door Duitsland (18%), Italië (9%) en Denemarken (8%).
Ontwikkelingen in aalproductie
Op wereldschaal is de aalproductie min of meer constant gebleven over een periode van 10 jaar (2018 vergeleken met 2012). China is met 10% gegroeid, Zuid-Korea zelfs met 57% ten koste van Japan (-33%), de EU (-19%) en andere landen (-65%). De Nederlandse productie is in deze periode met 13% afgenomen. Opmerkelijk is de forse afname van de Deense producenten (71%) en de forse toename van de Duitse (104%).
Vanaf 2012 is er juist sprake van een toename van de Nederlandse aalproductie van 23%. De visserij nam met 44% toe, de kwekerij met 19%. In de EU wordt 68% van de aalproductie door kwekers geleverd en 32% door vissers. De laatste jaren treffen Nederlandse vissers meer aal in hun fuiken aan, wat erop duidt dat de aal bezig is met een voorzichtig herstel.
Consumptie en handel
Nederland is de belangrijkste importeur van aal. In 2019 werd er voor ruim € 15 miljoen geïmporteerd. De eigen productie is 2.642 ton, de import bedraagt 2.273 ton en de export 1.617 ton (2018). Dit betekent dat er naar verwachting 3.298 ton aan aal in Nederland wordt geconsumeerd. Dat is twee keer zoveel als de Duitsers en drie keer zoveel als de Italianen. Nederland exporteert vooral levende paling (52%), gevolgd door geconserveerde (27%) en gerookte (12%). De import is vooral levende paling (50%) en geconserveerde (42%).
Rijke historie
“Nederland is van oudsher vervlochten met de aal. Een rijke historie die ondanks tegenwind overeind is gebleven. Als het aal (paling) herstel doorzet en daar lijkt het op, dan moet er flink aan de markt getimmerd worden want het eten van een broodje paling is steeds meer iets voor de oudere generatie lekkerbekken”, aldus Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond
EUMOFA
Het onderzoek naar de markt van aal is uitgevoerd door de European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture (EUMOFA). Dit is een door de Europese Commissie ontwikkeld marktonderzoeksinstrument voor de visserij- en aquacultuursector van de Europese Unie. Kijk voor meer informatie en onderzoek(sresultaten) op www.eumofa.eu.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.