Netbeheerder TenneT wil energiekabels plaatsen in de Noordzee die zorgen voor de stroomverbinding van de windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) met het landelijke hoogspanningsnet. De Nederlandse Vissersbond vindt dat TenneT daarbij onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen voor de beroepsvisserij en diende daarom een zienswijze in.
Effecten visvangst
In de openbaar gemaakte documenten wordt zeer beperkt aandacht geschonken aan de belangen van de beroepsvisserij. “Dat vinden wij zorgelijk”, zegt de Nederlandse Vissersbond. “Wij voorzien mogelijk negatieve effecten van de aanleg van energiekabels in de zeebodem op de visvangst.”
TenneT heeft in hun documenten aangeven dat de periode van aanleg relatief kort is en dat het ruimtebeslag van de werkzaamheden klein is. Daarbij geeft het bedrijf aan dat er ‘geen’ tot een ‘zeer klein’ effect zal zijn op de visvangst. “Hierbij vergeet TenneT dat deze werkzaamheden ten dienste staan van de plaatsing van de gehele windmolenparken”, aldus de Nederlandse Vissersbond. De te plaatsen windparken zullen blijvende effecten op de natuur, de visstand en de visserijmogelijkheden hebben, omdat deze jarenlang actief zullen zijn.
Tracéalternatief
Ook vindt de Nederlandse Vissersbond het een spijtige zaak dat er niet is gekozen voor het kortste offshore tracéalternatief. “Het gekozen tracéalternatief heeft een langer traject door de zeebodem en scoort daarom slecht bij de beoordeling in de Milieueffectrapportage (MER) op ‘kruising infrastructuur op zee’. Door een langer traject ondervindt de beroepsvisserij ook meer hinder dan nodig is”, vertelt de Nederlandse Vissersbond.
Diepte kabels
De Nederlandse Vissersbond heeft in eerdere zienswijzen en gesprekken haar zorgen geuit over kabels die mogelijk bloot komen te liggen op de bodem van de Noordzee. Netten zouden eventueel schade kunnen aanrichten aan deze blootliggende kabels. Het volgende wordt hierover vermeld door TenneT: ‘Dat kabels niet bloot komen te liggen is ook het belang van TenneT. Blootliggende kabels kunnen makkelijker beschadigen, door onder andere noodankers, visnetten en gezonken afval. TenneT kiest daarom voor een begraafdiepte die in principe geen onderhoud vergt gedurende de levensduur van de kabels. Ook geldt er vanuit de Waterwet een verplichte begraafdiepte met daarbij een monitorings- en herstelverplichting.’
“Het is fijn om te lezen dat deze zorgen worden erkend door TenneT”, zegt de Nederlandse Vissersbond, “maar er is helaas niet aangegeven hoe diep de kabels uiteindelijk begraven zullen worden.” De Nederlandse Vissersbond pleit voor een minimale diepte van drie meter om problemen te voorkomen.
Gevolgen windmolenparken
Daarnaast blijft de Nederlandse Vissersbond bezorgd over gevolgen van de toekomstig te realiseren windmolenparken op de natuur en meer specifiek ten aanzien van de gevolgen van windmolenparken op de beroepsvisserij die in de directe omgeving plaatsvindt. “Duidelijk is dat het ecosysteem in de voormalige visgronden en directe omgeving zal gaan veranderen met de komst van windmolenparken. Daarnaast krijgen vissers steeds meer beperkingen rondom de windmolens”, aldus de Nederlandse Vissersbond.
Meer onderzoek
In de zienswijze pleit de Nederlandse Vissersbond ook voor meer en gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van de gigantische windmolenparken op het zeeleven en de visstand. Volgens de Nederlandse Vissersbond is er nog onvoldoende (meerjarig) onderzoek naar de effecten van windmolenparken gedaan en is het niet verantwoord om de ambitieuze groeiplannen door te zetten.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.