De Nederlandse Vissersbond heeft middels een zienswijze bij het Bureau Energieprojecten gereageerd op de kavelbesluiten voor windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden. De afgelopen zes weken lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage waarin een kavelbesluit voor Ten noorden van de Waddeneilanden wordt voorbereid.
Kavel voor ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’
In het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden wordt zo’n 60 tot 70 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog een windpark gebouwd met een vermogen van circa 700 megawatt. Het nieuw te bouwen windpark heeft een oppervlakte van circa 71 km2 en ligt centraal in het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden. Het windenergiegebied heeft in totaal een oppervlakte van ca. 200 km2. In het oosten van het windenergiegebied staat windpark Gemini. (Bron: Bureau Energie projecten)
In de afbeelding geeft de donkerblauwe uitgerekte driehoek het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden weer. De groene kleur vormt het windpark Gemini. Het lichtblauwe gedeelte vormt het nieuwe kavelbesluit.
Schade visserij
Naar onze mening worden de belangen van de beroepsvissers te weinig erkend in de belangenafweging en realisatie van plannen in de Noordzee. Net als in eerdere zienswijzen, blijft de Nederlandse Vissersbond pleiten voor goede afspraken voorafgaand aan de bouw van de windparken. Daarin worden belangrijke visbestekken ontzien, afspraken gemaakt over de onderlinge afstand tussen individuele windturbines en kabels op voldoende diepte in de zeebodem geplaatst. Dit zou de overlast voor de visserij enigszins kunnen beperken.
Ecologie
Een andere zorg die de Nederlandse Vissersbond naar voren brengt, is dat onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de impact van (voorbereidende werkzaamheden voor) grootschalige windenergie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het onzeker is wat de invloed op het zeeleven en de visstand is, maar in zijn geheel is er heel weinig bekend over de effecten van windparken of bijbehorende constructies op zee op het bestaande ecosysteem en de daarin voorkomende, gezonde visbestanden.
Systematische effecten
In het voorjaar 2019 verscheen het rapport van Deltares die in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke systematische effecten van grootschalige windparken. Het onderzoek toont aan dat de schaalvergroting in offshore wind voor 2030 en zelfs nog meer voor 2050 in de Zuidelijke Noordzee, op zeer fundamentele manieren invloed zal hebben op het functioneren ervan. Offshore wind op grootschalig niveau heeft direct effect op wind, golven, stroming, sediment en waterkwaliteit, zo stelt het rapport van Deltares. Gezien het feit dat vissers volledig afhankelijk zijn van getij, stroming en watertemperaturen, uit de Nederlandse Vissersbond haar bezorgdheid over deze fundamentele veranderingen in het ecosysteem wanneer windparken op grootschalig niveau actief worden.
Vervolg
Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld, verwerkt en gepubliceerd in de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie wordt het milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dit milieueffectrapport vormt de onderbouwing voor het kavelbesluit. Het milieueffectrapport komt, samen met het ontwerpkavelbesluit ter inzage te liggen. Hierop kunnen wij vervolgens weer inspraak op geven.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Emma Kater-de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.