De Nederlandse Vissersbond heeft middels een zienswijze bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gereageerd op het concept ‘Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee 2022-2027 (deel 3)’. In dit concept, wat onderdeel is van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM), staat omschreven welke maatregelen de overheid neemt om een goede milieustand op zee te behalen. Volgens de Nederlandse Vissersbond wordt in het concept teveel geleund op het Noordzeeakkoord – waar de visserijsector zich niet achter heeft geschaard, en lijken de industrialisering van de Noordzee en de gevolgen daarvan in de doofpot gestopt te worden.
Noordzeeakkoord
In het concept ‘Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee 2022-2027 (deel 3)’ worden meerdere elementen uit het Noordzeeakkoord aangehaald. De gehele Nederlandse visserijsector heeft geen handtekening gezet onder het Noordzeeakkoord (lees daarover hier meer). De Nederlandse Vissersbond laat in hun zienswijze weten het niet correct te vinden dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt voortborduurt op een akkoord waar niet allen belanghebbenden zich achter kunnen scharen.
Ecosysteembenadering en het voorzorgsbeginsel
Ecosysteembenadering en het voorzorgsbeginsel zijn uitgangspunten voor het Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie – waar het concept ‘Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee 2022-2027 (deel 3)’ onderdeel van is. Dit tot grote verbazing van de Nederlandse Vissersbond die een grote industrialiseringsslag op de Noordzee ziet. Het geschreven concept wekt alle schijn dat er een verschillende invulling van het voorzorgsbeginsel plaatsvindt. Nieuw gebruik, zoals de opkomst van enorme windmolenparken op de Noordzee, lijken meer ruimte te krijgen omdat er sprake is van een enorme (politieke) druk omdat deze ontwikkeling bijdraagt aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord.
Programma Noordzee 2022 – 2027
In het programma Noordzee 2022 – 2027 wordt als doelstelling omschreven dat de Noordzee in de toekomst schoon, gezond en productief is, met een ecosysteem dat optimaal en veerkrachtig functioneert, terwijl het gebruik van de zee duurzaam is. De Nederlandse Vissersbond geeft in de zienswijze aan zich zorgen te maken over in hoeverre deze doelstelling kan worden behaald wanneer de ontwikkeling van windmolenparken op zee in het huidige tempo wordt voortgezet. Terwijl er onvoldoende duidelijkheid is over de ecologische gevolgen van de windparken op zee.
Als slotopmerking benadrukt de Nederlandse Vissersbond in de zienswijze dat er onvoldoende gewerkt wordt met meervoudig ruimtegebruik in de huidige toekomstplannen van de Noordzee. Op het gebied van ruimtelijke ordening wordt de visserij, (wind)energieontwikkeling en natuur teveel afzonderlijk behandeld waardoor de oudste gebruiker van de Noordzee, de beroepsvisserij, onredelijk wordt belast.
>> In de zienswijze is een hele lijst opgenomen met concrete opmerkingen van de Nederlandse Vissersbond. Lees de zienswijze hier.
Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM)
In de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) staat dat lidstaten een Mariene Strategie moeten opstellen over de kwaliteit van de zee en over de uitvoering daarvan moeten rapporteren aan de Europese Commissie. De Mariene Strategie bestaat uit drie delen. Deel 1: milieudoelen en beoordelen, deel 2: monitoring en deel 3: programma van maatregelen. Deel 3 van de Mariene Strategie beschrijft welke maatregelen de overheid neemt om de goede milieutoestand te behalen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daar een invulling aan gegeven, wat heeft geresulteerd in het concept ‘Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee 2022-2027 (deel 3)’.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.