De Fisherman Saver 300N Pro – het door de visserijsector zelf ontwikkelde werk-reddingsvest – brengt op steeds meer schepen extra veiligheid aan boord. Op vrijdag 31 maart is het 400e exemplaar overhandigd in Lauwersoog aan de bemanning van de WL 18.
Het vest is ontwikkeld onder leiding van de sectorraad, de productie is in handen van het gerenommeerde Nederlandse bedrijf Besto en de Nederlandse Vissersbond verzorgt de logistiek en promotie.
Bij Omrop Fryslân geeft secretaris Derk Jan Berends uitleg over de Fisherman Saver. Het vest is ontworpen om de visser zo min mogelijk te hinderen bij het werk aan boord. Het is makkelijk schoon te houden en draagt zo bij aan het hygiënebeleid. 300 N staat voor 300 Newton, het drijfvermogen. En PRO verwijst naar het geïntegreerde AIS MOB (Man OverBoard) baken, waardoor een eventueel te water geraakt bemanningslid snel opgespoord kan worden.
Veiligheidsdenken
De doelstelling is dat alle opvarenden op de Nederlandse vissersvloot een reddingvest dragen aan dek. Naar schatting zijn er nog ongeveer 700 reddingvesten nodig. In de loop van 2017 dienen alle visserijondernemingen een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren voor hun schip of schepen. Deze wettelijk voorgeschreven RI&E beoogt een maximaal veilige werkomgeving te creëren, waar een reddingsmiddel voor ieder bemanningslid deel van uitmaakt. De RI&E zal ook de rest van de vloot een steun in de rug moeten geven in het veiligheidsdenken.