De huidige blackbox voor garnalenkotters die is voorgeschreven vanuit de Wnb-vergunning verdient enkele technische verbeteringen. De blackbox wordt toegepast om aan boord van een garnalenkotter vast te stellen wanneer de kotter alleen vaart of ook vist. Het systeem dient als belangrijk middel om te controleren of gesloten gebieden voor visserij niet worden bevist. Die controle is momenteel in handen van de NVWA maar er wordt ook gewerkt aan een privaat toezicht model waarbij de controle mede in handen komt van de sectorpartijen.
Technische verbeteringen
Nadat de NVWA medio 2020 in een rapport kenbaar maakte dat de blackboxen aan boord van garnalenkotters een technische verbetering nodig hadden is er in opdracht van het ministerie van LNV gestart met een zogenaamd NEN normalisatietraject. Middels het normalisatietraject werken diverse belanghebbenden aan een norm waaraan de blackboxen dienen te voldoen. De Nederlandse Vissersbond werkt mee aan dit normalisatietraject maar heeft eerder benadrukt dat er voldoende tijd en geld besteed moet worden aan de werkelijke technische verbeteringen. Dat traject komt nog na het normalisatietraject.
Tijdsdruk
Het ministerie van LNV heeft als opdrachtgever van het normalisatietraject meerdere malen genoemd een technisch verbeterde blackbox beschikbaar te willen hebben medio 2021. Vanaf de start van het normalisatietraject heeft de Nederlandse Vissersbond samen met de andere visserijorganisaties benadrukt dat er meer tijd nodig is voor zo’n traject. Inmiddels is het bijna 2021 en het normalisatietraject is nog niet afgerond, de technische verbeteringen zijn nog niet gedefinieerd en kunnen dus ook nog niet geïmplementeerd worden door de visserijsector.
NEN commissievergadering
Op dinsdag 11 mei 2021 vergaderde de NEN commissie ‘blackbox garnalenvisserij’ waarbij de doelstelling was om de techniek, om het verschil tussen varen en vissen te bepalen, vast te stellen. Op basis van een torsiemeting op de schroefas of sensoren op de vistuigen. In de vergadering is geen besluit genomen omdat er simpelweg meer tijd nodig is om bestendige oplossing te onderbouwen en verder uit te werken. De Nederlandse Vissersbond heeft de opdrachtgever van het traject, het ministerie van LNV, opgeroepen om te communiceren dat er meer tijd nodig is voor het traject en de eerdere te ambitieuze deadline aan te passen. Ook in dit traject is weer duidelijk geworden dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat om tot een duurzame oplossing te komen.
Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Egbert van der Tuin of Durk van Tuinen, 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.