De werkgroep van de International Council of the Exploration of the Seas (ICES) over puls, WGELECTRA, heeft eind juni 2017 een nieuw rapport uitgebracht met een overzicht van het onderzoek naar pulsvisserij en de stand van zaken met betrekking tot regelgeving.
WGELECTRA is een in 2013 opgerichte werktroep binnen het internationale wetenschappelijke netwerk ICES. Onderzoekers uit alle ICES-landen kunnen deelnemen. Het doel van WGELECTRA is om al het onderzoek naar de effecten van vissen met elektriciteit op het mariene ecosysteem te beoordelen en te bundelen. Daarnaast agendeert WGELECTRA onderzoeksvragen die nodig zijn om advies te geven over de toelating van puls aan beheerders.
Het meest recente rapport van de werkgroep vat het bestaande onderzoek samen. Zo hebben er verschillende laboratoriumonderzoeken plaatsgevonden waarbij mariene soorten blootgesteld zijn aan verscheidene stroomsterktes. Kabeljauw, garnalen, platvissen en hondshaaien behoren onder andere tot de onderzochte soorten. Ook zijn er veldonderzoeken uitgevoerd waarbij onder andere gekeken is naar het vangstverschil tussen puls en boomkor en naar de mechanische impact van de beide tuigen op de zeebodem.
Conclusies uit onderzoek tot nu toe
Tot nu toe is uit onderzoek gebleken dat de mechanische impact van puls lager is dan die van de boomkor. Ook is gebleken dat de puls efficiënter tong vangt dan de boomkor, maar minder efficiënt is voor andere soorten. Ook worden er met de puls minder bodemdieren gevangen dan met de boomkor. Wat de impact op mariene organismen van de elektrische stimulering betreft, is het negatieve effect van puls vanaf een bepaalde sterkte beperkt tot rugfracturen bij kabeljauw en wijting van een bepaalde maat. Bij rondvissen die klein genoeg zijn om door de mazen van het net te ontsnappen worden geen beschadigingen gevonden. Het effect van visgrootte op de gevoeligheid voor beschadigingen wordt nog verder onderzocht. Daarnaast wordt geconcludeerd dat de garnalenpuls, afhankelijk van het precieze netontwerp, een veelbelovende innovatie vormt voor het verminderen van ongewenste bijvangst.
In het rapport wordt gesteld dat er meer onderzoek nodig is naar het effect van elektriciteit op mariene organismen en op het bodemecosysteem.
Overige inhoud van het rapport
Het rapport maakt melding van de voorschriften voor het pulstuig die vanaf 2017 gelden en die tot stand zijn gekomen in een overleg met de sector, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), Wageningen Marine Research en het Ministerie van Economische Zaken.
Ook wordt in het rapport een reactie gegeven op het verzoek uit Frankrijk om advies te geven over de ecosysteemeffecten van de puls. De onderzoekers concluderen in het rapport dat de kans op negatieve effecten van de tongpuls laag is en van de garnalenpuls zelfs heel laag. Deze conclusie is echter onzeker volgens de onderzoekers omdat nog te weinig bekend is over het effect van elektriciteit op mariene organismen.
Impact Assessment Pulse Fishing 2016 – 2019
De genoemde onzekerheden in het rapport van WGELECTRA, de impact van elektriciteit op mariene organismen en op het Benthische ecosysteem (zeebodemecosysteem) worden onderzocht binnen het meerjarige project ‘Impact Assessment Pulse Fishing’. De Nederlandse pulsvloot neemt ook aan dit onderzoek deel. Onder andere door de vangst van elke trek nauwkeurig te registreren.
46% minder brandstofgebruik
De transitie van de platvisvloot van boomkor naar puls heeft geresulteerd in een reductie van brandstofgebruik van 46%. Dit feit wordt slechts ergens midden in het rapport genoemd als reden achter de gestegen inkomsten van platvisvissers. De werkgroep heeft het mandaat om specifiek te kijken naar de effecten van pulsvisserij op het mariene ecosysteem. Een reductie van brandstofgebruik is mogelijk een te indirect effect op het mariene ecosysteem voor de werkgroep om harde uitspraken over te doen. Je mag echter hopen dat Europese beleidsmakers en belanghebbenden dit gevolg van de puls wel op het vizier hebben.
Het volledige rapport van WGELECTRA is hier te vinden. Zie voor meer informatie over pulsvisserij en over lopende en afgeronde onderzoeken naar pulsvisserij ons andere nieuwsbericht hierover.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
Klik hier voor de samenvatting van het rapport
<< Terug naar het Weekjournaal