Het doel van het project Nieuwe economische modellen voor Noordzeegarnalenketen is het verbeteren en verbreden van de verdiencapaciteit van de garnalensector als geheel.
Concreet betekent dit het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden. Het project is geiniteerd door de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij. Projectmanagement is in handen bij het bureau Wing (Wageningen) en het subsidiebeheer ligt bij de Nederlandse Vissersbond. Het project heeft de volgende vier subdoelstellingen:
- Aanwijzen en betrekken van 1 of meer pilot projecten waarin nieuwe verdienmodellen en samenwerkingsvormen centraal staan. Deze worden gedurende het project met procesondersteuning en kennis van binnen en buiten de sector en zowel inhoudelijk als bestuurlijk gefaciliteerd.
- Bepaling van de huidige sterktes en zwaktes van de sector in relatie tot de kansen en uitdagingen waarvoor zij in economische zin de komende jaren staat (de gewenste situatie).
- Bepaling van kansrijke verdienmodellen en marketingstrategieën die geïmplementeerd kunnen worden zodat er een stabielere en evenwichtigere verdeling van inkomsten en een grotere netto verdiencapaciteit van de garnalensector ontstaat.
- Aan de hand van de opgedane leerervaringen worden conclusies en aanbevelingen geformuleerd over het verder uitbouwen kansrijke ontwikkelingsperspectieven, gericht aan alle ketenpartijen.
Innovatieve samenwerkingsvormen
De focus van dit project is gericht op innovatieve coöperatieve samenwerkingsvormen tussen aanvoer, verwerking en handel. Dit wordt vormgegeven door het opbouwen en organiseren van een kwaliteitsketen die is gericht op duurzaamheid, modernisering, certificering en voedselveiligheid.
Eigen interbranche organisatie
Daarnaast wordt samengewerkt met handel- en ketenpartijen voor de oprichting van een eigen interbranche organisatie. In de garnalenwereld zijn handelaren, garnalenvissers en afslagen het er over eens dat er een vast garnalenoverleg-orgaan tussen hen moet zijn. Dit was voorheen de Garnalenadviescommissie van het Productschap Vis. Omdat deze niet meer bestaat is het logisch om nu een Interbranche organisatie (IBO) te maken naar Europees recht/regelgeving. De aard en omvang van de IBO is onderdeel van bespreking en daarom kan worden gesteld dat de IBO garnalen in de startblokken staat en daarna goedkeuring moet krijgen van het Ministerie van Economische Zaken. Dat is in navolging van andere Agriketens.
Looptijd project
Het project Nieuwe economische modellen voor Noordzeegarnalenketen loopt van 1 oktober 2013 tot 31 december 2015.
Eindrapporten
In 2015 verschenen de eindrapport:
‘Eindverslag Nieuwe economische modellen voor de Noordzeegarnalenketen‘
‘Adviesrapport horizontale samenwerking en prijsvorming – WING‘
‘Adviesrapport kwaliteitsmanagement – WING‘
‘Adviesrapport oprichting BO Garnalen – WING’
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) ter investering in duurzame visserij.