Een gastcollege van de Nederlandse Vissersbond bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden in juni van dit jaar heeft ertoe geleid dat per september drie studenten voor hun stage aan de slag zijn gegaan bij de Nederlandse Vissersbond.
Graag stellen we deze toekomstige beleidsmakers aan u voor.
Ben Scholten (21)
Ben is een geboren en getogen Wieringer met vissersbloed in de aderen. Na de vooropleiding MBO Vershandel, Transport en Logistiek – waarvoor hij onder meer kennis heeft gemaakt met de visserijsectoren van IJsland en Noorwegen – heeft hij gekozen voor de HBO-opleiding Kust- en Zeemanagement in Leeuwarden. Zijn doel is om in zijn toekomstige loopbaan van waarde te kunnen zijn voor de aankomende generatie vissers, onder wie veel van zijn vrienden. Ben heeft anderhalf jaar gevaren op de WR-244 en beschikt daarmee over zeer bruikbare ervaring vanuit de visserijpraktijk. Hij kwam op het idee om deze studie te gaan volgen en stage te lopen bij de Nederlandse Vissersbond na eerder contact met Durk van Tuinen aan boord bij opnames voor een commercial voor Kitkat.
Ben zit in het tweede jaar van de opleiding. De oriënterende stage bij de Nederlandse Vissersbond is erop gericht om voor zichzelf de organisatie in kaart te brengen en kennis op te doen van de activiteiten. Specifieker gaat hij het Jongerennetwerk Visserij een nieuwe impuls geven. Ben zal geregeld zijn gezicht laten zien op de havens. Via de online platforms van de Nederlandse Vissersbond – weekjournaal, website, Twitter en Facebook – houdt hij geïnteresseerden geregeld op de hoogte van zijn ervaringen.
Roy Lunde (26)
Roy is opgegroeid in Almere en heeft Zweedse roots. De PABO was niet zijn ding en na een jaartje werken werd zijn interesse gewekt door de opleiding Kust- en Zeemanagement. Dit vanwege zijn persoonlijke affiniteit met thema’s als milieu en duurzaamheid en het doorgeven van wat we hebben aan de volgende generatie. Inmiddels zit hij in het vierde jaar van de opleiding. Door het gastcollege van de Nederlandse Vissersbond raakte hij geïnteresseerd in de organisatie en hoe deze organisatie bezig is met onderwerpen als duurzame visserij.
Tijdens zijn stage gaat hij met collega-stagiair Nils Kroon zich verdiepen in het MSC-traject voor de garnalenvisserij, door onder meer de knelpunten in het managementplan te definiëren en verbeteringen voor te stellen. De bedoeling is dat dit niet alleen een theoretisch traject wordt, maar dat juist de praktijk van de garnalenvisserij leidraad wordt voor verdere verbeteringen.
Nils Kroon (21)
Nils is net als Roy vierdejaars student. Op zijn zeventiende begon hij als dierenliefhebber vanuit een zeker idealisme aan de opleiding Diermanagement. Maar dat was toch niet wat hij zich ervan had voorgesteld. “Op zee en in zee heb je ook dieren,” dacht hij en zo is hij bij zijn huidige opleiding Kust- en Zee Management terecht gekomen. Eerder liep hij stage op het Nederlandse kantoor van MSC in Den Haag. Daar maakte hij kennis met de praktijk, die zeker niet zo zwart-wit bleek als sommige ngo’s pretenderen. Hij kreeg respect voor de ondernemers, die vaak al jarenlang zich inzetten voor verduurzaming.
De ervaring bij MSC sluit mooi aan bij de stage-opdracht die hij nu gaat uitvoeren bij de Nederlandse Vissersbond (formeel CVO) om te komen tot verdere verbetering voor de structuren die nu zijn ontwikkeld voor een duurzame Noordzee-garnalenvangst in Nederland, Duitsland en Denemarken. Nils ziet voor zichzelf een internationale loopbaan als mogelijkheid, aangezien er in Nederland al een hoge standaard is voor duurzame visserij, terwijl in andere delen van de wereld op dat gebied nog werelden te winnen zijn.
Meer informatie
Voor meer informatie over het stageprogramma kunt u contact opnemen met Egbert van der Tuin, T 0527-698151 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl