Deze week vergaderde de Noordzeeadviesraad (NSAC) in het Duitse Hamburg. Op woensdag 18 oktober 2023 stond het uitvoerend comité gepland. Zo in het najaar was er zoals gebruikelijk een uitgebreide agenda waarbij met name aandacht was voor het delen van informatie met elkaar als stakeholders. Namens de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid was Durk van Tuinen aanwezig.
Ontwikkelingen in Scheveningengroep
Namens het Deens voorzitterschap van de Scheveningengroep, bestaande uit de overheden uit de op de Noordzee actieve visserij EU-lidstaten, besteedde mevr. Nielsen aandacht aan de aanstaande quota onderhandelingen, technische maatregelen en de implementatie van de nieuwe controleverordening. Er staan drukke weken voor de deur om tot overeenstemming te komen over de vangstmogelijkheden op de Noordzee tussen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Verder werd er gesteld dat de discussie over ‘gerichte visserij’ vooreerst afgerond is waarbij alleen gepland staat om ook de 40mm maaswijdte optie voor gerichte inktvisvisserij in EU-wateren aan te passen naar 80mm, vergelijkbaar met de aanpassing die het Verenigd Koninkrijk per 24 oktober toepast in haar wateren. Vanuit de NSAC wordt nog aan een advies gewerkt aan de Europese Commissie over de gerichte inktvisvisserij. Ten aanzien van de pilot CCTV (cameratoezicht) die EU-lidstaten op voorschrijven van de Europese Commissie dienen uit te voeren, werd medegedeeld dat alleen Zweden een aantal actieve deelnemers heeft, maar andere EU-lidstaten achter blijven.
Uitstoot minimaliseren voor vissersvaartuigen
Namens de Duitse Dienststelle Schiffsicherheit presenteerde Holger Steinbock de toekomstige ontwikkelingen en doelstellingen vanuit IMO om de uitstoot van scheepvaart op termijn terug te brengen naar nul. Steinbock erkende dat de doelstellingen mogelijk te ambitieus zijn, maar er zijn nu al stappen mogelijk op het gebied van alternatieve brandstoffen zoals GTL of bio-diesel. Geen nieuws voor de visserijsector wat dat betreft, echter rijst continu de vraag hoe aanpassingen en duurdere brandstof betaald zouden moeten worden.
Functioneren van de NSAC
Verder werd er in het uitvoerend comité veel aandacht besteed aan organisatorische kwesties binnen de NSAC. De NSAC is een belangrijk adviesorgaan waarin visserij en NGO’s gezamenlijk zitting in nemen. Echter, door de vele problemen die op de visserijsector af komen, neemt ook het werk toe binnen de NSAC en lijkt het hoogst nodig om goed te prioriteren in de werkzaamheden. Een goede samenwerking tussen de adviesraden en input vanuit de leden is van groot belang.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.