De Dag van de Nederlandse Visserij en de aansluitende Vlaggetjesdag-vlootschouw was een combinatie van de ingrediënten Noordzeevis, kotters, zon en netwerken.
Het Nederlands Visbureau had het ochtendprogramma verzorgd met als thema ‘Noordzeevis, een kwestie van smaak’. Directeur Agnes Leewis stak van wal met een peptalk: er hangt positiviteit in de lucht, ondanks aanlandplicht en Brexit. Bovendien komt er Europees geld voor de promotie van Noordzeevis.
Burgemeester Van Maaren van Urk was ook optimistisch, vanwege de verduurzaming en internationalisering van de visserijsector. Vervolgens kreeg smaakonderzoeker, horecaondernemer en gastronomiedocent Dr. Peter Klosse de microfoon voor enthousiast en met wetenschappelijkheden gelardeerd pleidooi voor vis.
Groen licht maar geen Noordzeevis in de supermarkt
Peter Klosse verbaasde zich over het feit dat voor vis alle seinen op groen staan, zeker voor vette vis. Nederlanders weten dat vis gezond is, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum bevelen vis aan zonder beperking. Maar toch biedt de gemiddelde supermarkt geen (verse) Noordzeevis en eet de Nederlander te weinig vis. Wat de supermarkt vooral biedt is zalm – al dan niet ingeblikt – en pangasius. In Frankrijk is er wel een fantastisch en rijk gevarieerd aanbod van verse vis in de hypermarchés en daar zit geen pangasius of andere exotische kweekvis tussen.
Van ‘nooit meer honger’- naar obestitas-generatie
Klosse wijst erop dat het huidige Nederlandse voedingspatroon sterk beïnvloed is door het landbouwbeleid van na de Tweede Wereldoorlog: ‘Nooit meer honger’ was het credo. Het aanbod makkelijk eten steeg daarbij ook. Dat is anno nu doorgeslagen in een groot obesitas-probleem. Weer zelf koken en ontdekken wat lekker is, is de eerste stap naar een gezonder voedingspatroon.
BGL-norm
De verse Noordzee visketen kan kansen pakken door het beter uitdragen van haar boodschap. Nu gaat dat meestal met een belerend ‘voedingscentrum-vingertje’ van vis is gezond. De focus ligt nog teveel op de vissoort, terwijl de consument een beleving wil proeven. De Fransen weten heel goed hoe ze vis aan de man moeten brengen, zoals de befaamde Bouillabaisse (vissoep) die gemaakt wordt van inferieure vissoorten. Daar kunnen wij nog veel van leren volgens Klosse. Maak Noordzeevis BGL: betaalbaar, gemakkelijk en lekker. Nu is voedsel dat door consument wordt beschouwd als BGL vaak juist nog de ongezonde snelle hap.
Vlootschouw
Na diverse vishapjes, een Urker vissoep (helaas met surimi) en uiteraard heerlijke gebakken meischol begaven de Vissersbondgenodigden zich aan boord van de UK-200, die als admiraalsschip de vlootschouw mocht aanvoeren. Onder het genot van, vishapjes, voldoende blikjes drinken en een uitbundige zon genoten de gasten van het uitzicht op een tiental trotse kotters in de vlootschouw en een verkoelende bries op het IJsselmeer. Een geslaagde dag!
Lees meer
https://www.flevopost.nl/nieuws/urk/496251/genieten-van-het-beste-van-urk-tijdens-vlaggetjesdag.html