De North Sea Advisory Council (NSAC) heeft DG MARE van de Europese Commissie advies gegeven over de werking van de aanlandplicht. Om dit advies op te stellen heeft de NSAC een discussie gevoerd met 46 stakeholders die direct of indirect te maken hebben met de aanlandplicht om zo de ervaringen uit het veld te horen en inzicht te krijgen in de doeltreffendheid van deze beheersmaatregel. Aan de hand van deze discussie heeft de NSAC advies gegeven en oplossingen aangeboden voor een beter management en naleving van de aanlandplicht.
Zeer tijdig en nuttig
De 46 stakeholders waren aanwezig tijdens de “NSAC Landing Obligation Workshop” die op 17 en 18 januari 2023 in Brussel werd gehouden waar Ben Scholten namens de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid aanwezig was. De 46 stakeholders bestonden uit wetgevers, gebruikers (vissers) / visserijorganisaties, wetenschappers, controleautoriteiten, milieu-ngo’s en andere belanghebbenden en waarnemers in de visserij. De workshop werd ook door de Europese Commissie bijgewoond. Er kwamen veel uiteenlopende onderwerpen aan bod, zoals alternatieve teruggooisystemen in derde landen, huidige ervaringen en stand van zaken, visserijwetenschap en mogelijke technologische oplossingen om monitoring en controle te verbeteren. De resulterende reeks specifieke aanbevelingen die in het huidige NSAC-advies zijn verzameld heeft vervolgens tot doel verbeteringen te zoeken in de uitvoering en naleving van de aanlandingsverplichting. Charlina Vitcheva, voorzitter van DG MARE noemt de levering van het NSAC-advies “zeer tijdig en nuttig”.
Adviezen van de NSAC
In dit artikel wordt een greep uit de adviezen van de NSAC opgesomd. Zo is de NSAC van mening dat een grotere selectiviteit en een daaruit voortvloeiende vermindering van de visserijsterfte beter kan worden bereikt door vrije keuze van vistuig. In tegenstelling tot de bestaande beperkende regels, zou dit inspelen op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de gebruikers/vissers en resulteren in een grotere betrokkenheid door de gebruikers van het beheer. Daarnaast zou monitoring en controle via Remote Electronic Monitoring (REM) kunnen worden toegepast in ruil voor meer flexibiliteit in regelgeving en/of het gebruik van selectiever vistuig.
Ook beveelt de NSAC aan om de rol van vissers bij het verzamelen en delen van informatie te bevorderen. Participatie en medebeheer zou bevordert worden als belanghebbenden vroegtijdig kunnen participeren. Partnerschappen tussen de visserijsector en wetenschap wordt daarbij beschouwd als een goede benadering.
Bovendien merkt de NSAC op dat er geen economische of biologische reden is om alle ondermaatse vis aan land te brengen en adviseert om liever een soort-specifieke benadering te hanteren op basis van wetenschappelijke onderbouwing.
Verder nodigt de NSAC de wetgever uit om positieve stimulansen te verkennen, zoals de vrije keuze van vistuig, toestemming voor verkoop van ondermaatse vis voor consumptie, teruggooifractie als aanvulling op vaartuigen met cameratoezicht, vrijstelling van de meeste controles, toekenning van gegevenseigendom aan vissers en inspanningen om real-time gegevens te verwerken in wetenschappelijk advies.
NSAC pleit voor effectbeoordeling
Tot slot pleit de NSAC voor een effectbeoordeling van de bruikbaarheid en doeltreffendheid van de aanlandingsplicht. Daarnaast zou de NSAC graag willen weten hoe dit binnen het huidige kader kan worden gemeten: is er een basislijn waaraan de effectiviteit van de aanlandingsverplichting bij het bereiken van de doelstellingen kan worden afgemeten? Met het oog hierop adviseert de NSAC om de focus te verleggen van het beoordelen van de naleving naar het evalueren van de geschiktheid van de maatregel om te bereiken wat hij beoogde te bereiken. Hetzelfde geldt voor elke andere alternatieve maatregel.
“Vanaf het eerste moment hebben we als visserijorganisatie aangekaart dat de aanlandplicht in haar huidige vorm onwerkbaar is voor de vissersvloot. We grijpen iedere gelegenheid aan om de aanlandplicht ter discussie te stellen. Om ‘selectiever vissen’ te stimuleren is deze generieke maatregel niet juist en werkt soms zelfs averechts. We zijn blij dat de NSAC een bijdrage levert en participeren daar graag in”, aldus Durk van Tuinen namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen Durk van Tuinen en/of Ben Scholten.