Chinook CV – een dochteronderneming van Nuon/Vattenfall – mag het windpark Hollandse Kust I en II bouwen en exploiteren. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reikte op maandag 19 maart de benodigde vergunning uit.
Het kabinet ligt op koers met de ambities voor wind op zee, laat rijksoverheid.nl weten. De kostprijs voor wind op zee is spectaculair gedaald. In het Energieakkoord is vastgelegd dat er in totaal voor 3.450 MW aan windparken komen op de Noordzee. Inclusief dit windpark is ruim 60% daarvan toegewezen. Daarmee moeten drie miljoen huishoudens voorzien worden van duurzame stroom. In 2023 moeten in de Nederlandse Noordzee vijf windparken draaien met een totaal vermogen van ruim 4.500 MW.
Goedkoper en sneller
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reageert tevreden op de overheidswebsite. “Door drastisch lagere kosten worden er inmiddels windparken gebouwd zonder subsidie. Zo houden we de energietransitie betaalbaar. Door innovatie en concurrentie wordt duurzame energie steeds goedkoper en tot nu toe sneller dan verwacht.”
Zorgvuldigheid kost tijd
“Daar wringt het dus met de andere gebruikers van de Noordzee,” laat voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond weten. “De tijdsdruk die de overheid voelt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen is kennelijk groot. Dat is ten koste gegaan van de zorgvuldigheid in het proces, want goede visgebieden zijn zonder inspraak van de Noordzeevissers aangewezen als windparkgebieden. Daarom roep ik minister Wiebes nogmaals op om vanaf nu met ons als Noordzeevissers te overleggen.”
Bijsturen
“Wij zien het liefst dat bedrijvigheden die op het droge mogelijk zijn ook aan wal blijven. Pas als er écht geen andere mogelijkheid is, kies dan op zee de plekken waar zo min mogelijk vissers er last van hebben. Wij hebben waardekaarten van de Noordzee, waarop staat wat belangrijke visserijgebieden zijn. Daarmee willen we het besluitvormingsproces voor nieuwbouw op zee tijdig bijsturen,” aldus Nooitgedagt.
Belastingbetaler
Helemaal subsidieloos is het windpark niet. Netbeheerder Tennet legt namelijk de overige infrastructuur aan, zoals de bekabeling, op kosten van de overheid en dus de belastingbetaler.
Lees ook:
– PERSBERICHT – Visserij wil ruimtebehoud op Noordzee
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het Weekjournaal