Oefenende militairen in een GIGA windpark

11 november, 2021

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) gaat werk maken van de constructie van een gigantisch windmolenpark boven de Waddeneilanden waar nu militaire oefeningen worden gehouden. Het park van 1.000 km2 (100.000 voetbalvelden) komt zo’n 20 km uit de kust te liggen en moet vanaf 2030 zo’n 10 gigawatt aan energie gaan opleveren. Het gebied was al een zoekgebied en krijgt sinds deze week de status van aangewezen gebied. Voorwaarde is wel dat de militairen kunnen blijven oefenen in het gebied wat passen en meten wordt. Een gevaarlijke mix. De Nederlandse Vissersbond is bezig met het voorbereiden van een zienswijze tegen dit plan in het belang van de vissers.

Zienswijze procedure

Het ministerie van I&W heeft haar plan voor het gigantische windpark boven de Waddeneiland ter inzage gelegd. Van 9 november t/m 20 december is het mogelijk om zienswijzen in te dienen. De  Nederlandse Vissersbond diende eerder al een zienswijze in op het Ontwerp Programma Noordzee 2022-2027 waarin het zoekgebied boven de Wadden al was opgenomen. De Nederlandse Vissersbond zal wederom een zienswijze indienen om de belangen van de visserij en onze zorgen voor de cumulatieve effecten van dit soort GIGA-windparken onder de aandacht brengen. Het is niet ondenkbaar dat ook het ministerie van Defensie een zienswijze zal indienen. Militairen van de luchtmacht en marine hebben belang bij het gebied om hun vaardigheden en technieken te testen. Zeker nu de spanningen aan de grenzen van de Europese Unie oplopen. Daar is veel open ruimte voor nodig maar met minimale kans op ongevallen en schade. Een horizon met hoge windturbines past daar niet bij.

Vissers gaan zelf onderzoek doen naar effecten windmolens

Vissers die bij EMK zijn aangesloten hebben deze week laten weten dat ze gaan samenwerking met het World Treasury Center om onderzoek te doen naar de impact van windmolenparken op milieu en natuur. Vissers gaan zelf informatie verzamelen over veranderingen die ze waarnemen om en nabij windparken. “Een uitstekend initiatief omdat vissers de oren en ogen op zee zijn en veranderingen die het gevolg kunnen zijn van windturbines direct waarnemen. Het kan ons in de toekomst helpen om onze zorgen over het bouwen van tienduizenden windturbines in onze Noordzee met feiten kracht bij te zetten. Dat laatste is hard nodig want tot op heden worden de zorgen van onze vissers over de impact van grootschalige windenergie op zee niet serieus genomen. Onze overheid hanteert het gekoesterde voorzorgsprincipe, bij twijfel niet inhalen, niet voor de windenergie op zee” aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond.

Stroom en voedsel in balans

De Nederlandse Vissersbond is betrokken bij alle Wind op Zee projecten en bijhorende kabeltracés. Naast het participeren in werkgroepen per specifiek windgebied, dienen we ook schriftelijk onze zienswijze in. Dat vergt wel een enorme inspanning in tijd en (wetenschappelijke) kennis van onze organisatie. ”Het is uitermate frustrerend dat onze overheid er zo weinig mee doet. De overheid stelt op dit moment het belang van groene stroom boven dat van verantwoord voedsel uit zee. Dat is niet toekomstbestendig. Er moet juist balans zijn tussen stroom en voedsel uit zee” aldus Emma Kater-de Boer van de Nederlandse Vissersbond.

Voor meer informatie

Kunt u contact opnemen met Emma de Kater-de Boer of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Emma de Boer
Emma de Boer
Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses