Onderhandelingen TAC en quota 2023 onderweg

24 november, 2022

De onderhandelingen voor vangstmogelijkheden is al een tijd aan de gang. Je zou kunnen zeggen dat deze waren begonnen na afloop van het akkoord voor 2022. Na Brexit is het vaststellen van de vangstmogelijkheden nog ingewikkelder geworden. In het verleden onderhandelde de Europese Unie alleen met Noorwegen over de verdeling van de quota van een aantal visbestanden en de rest van de bestanden werd binnen de EU bepaald en beklonken tijdens de zogenaamde “decemberraad”. De Brexit heeft voor nog een speler gezorgd; het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt de onderhandelingen uitermate complex. In verschillende rondes zullen de drie partijen met elkaar tot een overeenkomst moeten komen. De bedoeling is dat alles In tegenstelling tot het verleden krijgt de Europese Commissie een mandaat mee tijdens deze onderhandelingen. Dat betekent in feite dat de visserijraad in december alleen nog maar de akkoorden bekrachtigd en uitwerkt in TAC & Quota verordening.

Onderhandelingstafels

Hieronder treft u een overzicht aan van de drie onderhandelingstafels waar de Europese Unie, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk het vaststellen van de TAC en quota van de verschillende vissoorten gaan bespreken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor 2022 heeft het proces lang geduurd. Omdat er pas een akkoord was na de visserijraad van december, moest er voor het eerste kwartaal een tijdelijk quotum toegekend worden voor o.a. de NZ tong. De voorbereiding voor het volgend jaar start in feite bij de presentatie van de vangstadvies door ICES (International Council for Exploration of the Seas) in juni. Het ICES-advies is gebaseerd op de duurzame benutting van de visbestanden volgens het principe van maximale duurzame vangst (Maximum Sustainable Yield of MSY). De Europese Commissie en ook Nederland streven er naar om de TAC en quota vast te stellen op het MSY-principe zoals ICES dat adviseert. We zien dan eigenlijk ook de laatste jaren dat voor de meeste soorten het ICES-advies gevolgd wordt met hier en daar een kleine nuance.

Kabeljauw
Na 3 jaar van (grote) kortingen is er voor 2023 een positief advies uitgebracht. In eerste instantie een mogelijke verhoging van 44% en in november is dit zelfs aangepast naar 63% verhoging. Het is onzeker of de partijen voor de volledige 63% gaan of dat men iets voorzichtiger is. In ieder geval zal er voor 2023 een stuk meer mogelijk zijn op het gebied van kabeljauw.

Schol en tong
Naar alle waarschijnlijkheid zullen dit niet bestanden zijn waar men het heel lang over zal hebben. Voor tong wordt een korting van 40% geadviseerd en deze korting komt met name door de wederom bijgestelde jaarklasse van 2018. Men had deze in eerste instantie veel groter verwacht, maar men heeft hier dus voor tweede keer een behoorlijke aanpassing moeten maken. Nederland heeft meeste belang bij de tong, maar zij zullen niet tegen deze korting ageren. Voor schol is een verhoging van 6% geadviseerd. Het bestand staat er volgens de onderzoekers goed voor.

Wijting
Voor wijting geldt een advies van +214%. Voor 2022 was het advies ook al enorm hoog, maar ging men met het oog op situatie kabeljauw niet hoger dan +25%. De verwachting is om dezelfde reden dat men zeker niet de volledige 214% gaat bijvoegen. Dit zal naar verwachting ergens tussen de +25 en +50% liggen.

Onderstaand tabel met de belangrijkste soorten (voor zover bekend):

 

 

 

 

 

 


Afstemmen

Er is goed contact tussen de mensen vanuit de visserij en de mensen vanuit ministerie van LNV. De onderhandelingen zullen voor een klein deel fysiek zijn, maar vooral online. Vanuit de Nederlandse Vissersbond / CPO Delta Zuid volgt Jacob Snoek deze onderhandelingen.

Voor meer informatie

Contact opnemen met team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek.

Jacob Snoek
Jacob Snoek

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses