Onderhandelingen vangstmogelijkheden bijna van start

12 oktober, 2023

De onderhandelingen voor vangstmogelijkheden staan weer voor de deur. Sinds de Brexit is het vaststellen van de vangstmogelijkheden wat ingewikkelder geworden. In het verleden onderhandelde de Europese Unie alleen met Noorwegen over de verdeling van de quota van de demersale visbestanden. Door de Brexit is er een speler bijgekomen; het Verenigd Koninkrijk. In verschillende rondes zullen de drie partijen met elkaar tot een overeenkomst moeten komen. Of dat gaat lukken voor het einde van dit jaar is afwachten.

Onderhandelingstafels

Hieronder treft u een overzicht aan van de drie onderhandelingstafels waar de Europese Unie, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk het vaststellen van de TAC en quota van de verschillende vissoorten gaan bespreken:

Advies van ICES voor vaststellen TACs

Kabeljauw
Het ICES-advies voor kabeljauw is pas later ontvangen, omdat dit advies grondig is aangepast. Naar aanleiding van een aantal nieuwe inzichten heeft ICES hun advies m.b.t. kabeljauw flink aangepast. Er zijn nu 3 substocks: Viking, Southern en Nothwestern. Daarnaast is het gebied 6a (Westen van Schotland) gecombineerd met advies voor Noordzee, Skagerrak en gebied 7D. Voor alle 3 wordt een aparte berekening gemaakt en deze wordt bij elkaar gebracht binnen 1 advies. Dit komt omdat het grootste deel van het jaar de bestanden door elkaar zwemmen en dus moeilijk te splitsen zijn. Per saldo groeit het bestand, maar de recruitment blijft laag. Vooral het bestand Southern is te laag volgens de onderzoekers en dat zorgt ook voor een voorgestelde korting op het geheel, dit is een advies voor Noordzee van c.a. 17% Wij verwachten dat de grootste landen m.b.t. kabeljauw (Noorwegen, VK en Denemarken) hier zich niet zomaar bij neerleggen en dat het zomaar moeizame onderhandelingen met zich mee kan brengen. Kabeljauw is uiteraard belangrijk voor Nederland, maar we moeten oppassen dat we niet verder meegesleurd worden in een kabeljauwherstelplan met onzinnige maatregelen.

Tong
Voor tong wordt een korting van 61% geadviseerd. Wij hebben bij het ministerie gepleit voor een veel lagere korting, want een korting van 63% is desatreus en in onze ogen absoluut niet nodig. ICES heeft de laatste jaren veel gesleuteld aan het model en men gaat dit model begin volgend jaar weer tegen het licht houden tijdens een zogenaamde benchmark. Volgens het model zou de biomassa zelfs bij een rollover groeien, dus een lagere korting is zeker te verantwoorden. Vanuit EAPO en NSAC is ook gepleit voor een lagere korting.

Wijting
Voor wijting geldt een advies van +200%. Ook voor 2022 en 2024 adviseerde ICES een enorme verhoging, maar dit wordt tijdens de onderhandelingen grotendeels tegengehouden. Het is afwachten wat de onderhandelingen nu gaan betekenen voor de wijting.

Onderstaand tabel geeft de geadviseerde wijziging voor de belangrijkste soorten weer :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het advies voor Langoustines is nog niet gereed op dit moment.

Afstemmen

Er is goed contact tussen de mensen vanuit de visserij en de mensen vanuit ministerie van LNV. Jacob Snoek zal vanuit de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid deze onderhandelingen volgen.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek.

Jacob Snoek
Jacob Snoek

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses