Het uitsluiten van bodemvisserij in de Voordelta zorgt voor een minimale toename van bodemfauna biomassa. Dat is het resultaat van het onderzoek van Wageningen Marine Research naar een voorspelling van bodemfauna biomassa in de Voordelta bij het hypothetisch uitsluiten van bepaalde visserijen. Het doel van deze studie was om te evalueren of een toename van de benthos biomassa en langerlevende soorten in de Voordelta mogelijk was geweest als de garnalenvisserij niet was toegenomen in de onderzoeksperiode (2004-2016).
Natuurcompensatie
In 2008 werd een bodembeschermingsgebied van 250 km2 aangelegd in de “Voordelta” ten zuiden van waar de Maas de Nederlandse kust ontmoet. De redenen om dit gebied te beschermen waren om de effecten van de “Tweede Maasvlakte” te compenseren, dat wil zeggen het winnen van land op zee door de bouw van de Rotterdamse uitbreidingshaven en de ondersteunende infrastructuur. Om het habitatverlies als gevolg van de nieuw aangelegde gronden te compenseren, wordt de ca. 25.000 ha beschermd gebied afgesloten voor platvis boomkorvisserij door vaartuigen met een motorvermogen van meer dan 260 pk (191 kW). Garnalenvisserij door vaartuigen met een motorvermogen tot 300 pk (221 kW) was echter nog steeds toegestaan binnen het beschermde gebied (met uitzondering van enkele gebieden die door vogels worden gebruikt om te foerageren en die op bepaalde tijden van het jaar of zelfs het hele jaar gesloten zijn). Het doel van het beschermingsgebied is de bodemhabitat en leefomstandigheden voor vissen en bodemfauna in het resterende gebied te verbeteren.
Doel van de studie
Het doel van deze studie was om te evalueren of een toename van de benthos biomassa en langerlevende soorten in de Voordelta mogelijk was geweest als de garnalenvisserij niet was toegenomen in de onderzoeksperiode (2004-2016). Bij het instellen van het bodembeschermingsgebied waren er nog geen tekenen van een zeer actieve garnalenvisserijvloot, laat staan dat de garnalenvisserij substantieel in omvang zou toenemen. Om deze reden evalueert deze studie de ‘wat-als’-specifieke veranderingen in de visserij niet hadden plaatsgevonden, hoe zou de benthos biomassa zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld.
Vijf scenario’s
Vijf scenario’s werden geëvalueerd en weergegeven in onderstaande figuur om te zien hoe de bodemfauna zich zou hebben ontwikkeld over de jaren:
- status-quo (d.w.z. zoals waargenomen in het veld),
- een scenario zonder garnalenvisserij,
- een scenario zonder demersale visserij,
- een scenario waarin de gemiddelde visserij-intensiteit van 2004/2005 wordt gebruikt voor de demersale en garnalenvloot, maar beperkt de demersale visserij na 2008 buiten het bodembeschermingsgebied en
- een scenario zonder visserij.
Bron: Hintzen & Beijer, 2019
Minimale toename bij visserij-inspanning
Uit de evaluatie blijkt dat het beperken van de visserijactiviteit door welke vloot dan ook, zou hebben geresulteerd in maximaal 5% verandering in biomassa in een bepaald jaar. Zelfs als de visserij-inspanning zou zijn doorgegaan op een vergelijkbaar niveau als de uitgangssituatie van 2004-2005, inclusief sluiting van het bodembeschermingsgebied in 2008, zou er een minimale toename van de biomassa in de Voordelta zijn geweest. Omdat de demersale visserij de afgelopen jaren sneller is afgenomen dan verwacht (ten opzichte van het basisscenario 2004-2005), is er geen duidelijk verschil tussen de verwachte huidige toestand van de benthos biomassa in de Voordelta en het basisscenario van 2004-2005.
Literatuur
Hintzen, N. & Beier, U. (2019). “Predicting benthic fauna biomass in the Voordelta under different hypothetical fisheries regimes.” Wageningen University & Research Rapport C083/19.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater.