Binnen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een nieuw project gehonoreerd dat de lange termijn effecten van grootschalige zandwinning gaat onderzoeken. Het onderzoek focust zich om zandwinning in de Noordzee ecologisch te optimaliseren, zodat het mariene ecosysteem gezond blijft en ons voedsel blijft leveren. Samen met overheden, baggeraars, natuurorganisaties en onderzoekers neemt de Nederlandse Vissersbond deel aan het projectconsortium.
Het project
De vraag naar zand is groot en zandvoorraden slinken wereldwijd terwijl steeds meer zand uit de Noordzee nodig zal zijn om onze kust te beschermen tegen een stijgende zeespiegel. Daarom wordt in het vier jaar durende consortiumproject van 5,1 miljoen met een interdisciplinair team nieuwe kennis over de effecten van zandwinning ontwikkelt. Daarin vragen ze ook kennis van de vis en visserij van de Noordzee om mee te denken over de meest optimale wijze van zandwinning. Het project wordt geleid door Wageningen Marine Research.
Ecologische aspecten zandwinning in kaart brengen
Uit de Noordzee worden vele miljoenen kubieke meters zand gewonnen. Naar verwachting zal de vraag naar zand alleen maar toenemen. Langs de gehele kustlijn van de Noordzee bevindt zich een zogenaamd ‘zandwinningsreserveringsgebied’ een gebied waar zand voor kustversterking kan worden gewonnen. Er zijn echter ook veel andere activiteiten die een plek hebben of krijgen, zoals kabels en leidingen, windparken, scheepvaart en visserij. In het project wordt de stap gemaakt om de ecologische aspecten voor toekomstige zandwinning in kaart te brengen. Wanneer zandwinning op steeds grotere schaal plaatsvindt veranderd het habitat, waterdiepte, getijden, benthos (bodemleven), en dit heeft ook effecten op vispopulaties en dus visserij. Binnen het project zullen al deze effecten in aparte studies worden onderzocht.
Betrokkenheid belanghebbenden
In dit project zal, voor het eerst samen met belanghebbenden, de verbanden tussen de visserijsector en zandwinning worden bestudeerd met als doel grootschalige zandwinning te optimaliseren ten gunste van ecologie én economie. Op verschillende manieren zullen de effecten op het mariene milieu en de visserij onderzocht worden. Op basis hiervan komt het projectteam met aanbevelingen voor toekomstige grootschalige zandwinning aan beleidsmakers waarin aandacht is voor de belangen van zowel de zandwinning, natuur, en de visserijsector.
Belangen visserij
De Nederlandse Vissersbond steunt het onderzoeksvoorstel, omdat grootschalige winning van zand uit de zeebodem waarschijnlijk een enorm effect zal hebben op mariene en kustecosystemen, waaronder vissen, schaal- en schelpdieren. De Nederlandse Vissersbond zal als belanghebbende actief deelnemen aan de strategiesessies en bijdragen door advies te geven over vistechnieken en visgronden op basis van praktijkervaring.
*Consortium: Stichting Wageningen Research, Technische Universiteit Delft, NIOZ – Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Wageningen University & Research, Universiteit Twente, Universiteit Twente, Stichting De Noordzee, Hogeschool Van Hall Larenstein, Deltares, Breda University of Applied Sciences, Rijkswaterstaat Zee en Delta, Boskalis, Van Oord, Producentenorganisatie (PO) Texel, PO Wieringen, Nederlandse Vissersbond, Geological Survey Netherlands, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Digishape, North Sea Advisory Council, International Council for the Exploration of the Sea -Working Group on the Effects of Extraction of Marine Sediments on the Marine Ecosystem (ICES- WGEXT), KIMO Nederland en Belgie.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid en vragen naar Emma Kater – de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.