Eind september berichtte Visserijnieuws dat onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) de halfgeknotte strandschelp (spisula) weer in grote aantallen hebben aangetroffen in de Nederlandse kustwateren. In navolging van dit nieuws start de Nederlandse Vissersbond een project om te komen tot een duurzame bevissing van het spisula-bestand.
Deze week meldt het vakblad dat de uitkomsten voor de schelpdiervissers van de Coöperatieve Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond aanleiding zijn om een onderzoeksproject te starten naar de mogelijkheden voor een duurzame visserij op spisula.
Opmerkelijke groei
WMR doet al meer dan twintig jaar bestandsonderzoek naar de belangrijkste schelpdiersoorten. Na de eeuwwisseling leek de spisula langs onze stranden te verdwijnen; er was nog maar 3 miljoen kilo. De visserij op spisula is vanwege het afnemende bestand gestopt. Maar de soort heeft zich sindsdien hersteld naar 39 miljoen kilo vorig jaar en een opmerkelijke 1.282 miljoen kilo dit jaar.
Duurzame visserij mogelijk
De schelpdiervissers van de Nederlandse Vissersbond vissen de laatste jaren al duurzaam op mesheften. Deze visserij is sinds 2012 MSC-gecertificeerd. Om ook duurzaam op spisula te vissen is onder meer een nieuwe passende beoordeling en een vergunning op basis van de Wet natuurbescherming nodig.
Samen met het NIOZ, WMR en Vogelbescherming Nederland start de Nederlandse Vissersbond nu een project om te komen tot een duurzame bevissing van het spisula-bestand, waarbij ook rekening gehouden wordt met ruimte voor zwarte zee-eenden. Hiervoor zal een beroep worden gedaan op het Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl