Rijkswaterstaat doet in samenwerking met een tiental natuurorganisaties de komende zes jaar onderzoek naar de invloed van zandsuppleties op de natuur. Zandsuppleties zijn een maatregel ter bescherming van de Nederlandse kust.
Door het jaarlijks opspuiten van miljoenen kubieke meters zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn van 1990 op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Rijkswaterstaat houdt bij zandsuppleties al rekening met het broedseizoen en het overwinteringsgebied van kust- en zeevogels en ontziet schelpdierbanken.
Het meeste zand wordt vlak voor de kust onder water aangebracht, op de zogenoemde vooroever. Daarom ligt de focus van het onderzoek op het effect van deze vooroeversuppleties op bodemdieren en vissen en hun leefgebied langs de hele Nederlandse kust en in de Waddenzee.
“Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten van het onderzoek. De zogenaamde Zandmotor die voor de Hollandse kust is gecreëerd heeft lange tijd gezorgd voor veel overlast bij vooral kustvissers. Niet alleen de netten raakten vol met turf en andere rommel maar ook vangsten op die bestekken vielen in het begin tegen. Blijkbaar is het landschap onder water sterk veranderd na de zandsuppletie. Inmiddels krijgen wij geen klachten meer van vissers in het gebied. De natuur herstelt zich weer, ook zelfs na zo’n ingrijpende maatregel,” aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.