Onderzoek naar selectief vissen op tong

6 mei, 2021

Wageningen Marine Research (WMR) doet onderzoek naar het scheiden van tong en schol in door gebruik te maken van het verschil in gedrag. Tong in het net is op zoek naar mogelijkheden om weg te duiken, schol veel minder. In een experiment in het Visserij Innovatiecentrum Zuidwest Nederland is aangetoond dat tong inderdaad te scheiden is van schol door in het proefnet een horizontaal scheidingspaneel aan te brengen met daarin gleuven van zeildoek waarlangs de tong naar het onderste deel van het net kan duiken. Dit concept is vorige maand verder getest in de praktijk op de TH 10. Johan Baaij van het visserij-innovatiecentrum, schipper Robert Zwagemaker en onderzoeker Pieke Molenaar zien perspectief voor verbetering. Ze gaan zich daarom verder beraden over hoe het drempelpaneel met andere afstellingen zou kunnen functioneren. De Nederlandse Vissersbond is partner in het project.

Project Selectiviteit en Overleving

De test met het drempelpaneel werd uitgevoerd binnen het project Onderzoekssamenwerking Selectiviteit & Overleving (OSW SELOV). Dit project richt zich op ongewenste bijvangsten: vangsten die ondermaats zijn of geen marktwaarde hebben en om die redenen teruggezet worden. Eerder berichtten wij al over dit project. Het doel is om door middel van innovatie de visserijsterfte te verlagen. Dit wordt op twee manieren nagestreefd:

  1. Het verlagen van de hoeveelheid bij gevangen exemplaren door verbetering van de selectiviteit van vistuigen;
  2. Binnen OSW SELOV werken onderzoekers samen met vissers om innovatieve ideeën te testen in de praktijk.

Project in beeld – drempelpaneel

WMR heeft deze week een video online gezet over het project waarin onderzoeker Pieke Molenaar tekst en uitleg geeft over het experiment en het vervolg. Pieke Molenaar is tevens de bedenker van het net met drempelpaneel en hoopte te zien dat de tongen door de ontsnappingsgaten naar het onder compartiment van het net zouden gaan. Bij een succesvolle scheiding tussen tong (onder) van de rest van de vangst (boven) zou de maaswijdte van de bovenkuil waar de rest van de vangst in terecht komt kunnen worden vergroot om ondermaatse vissen te laten ontsnappen. De tong zou in een 80 mm kuil kunnen worden opgevangen zodat maatse exemplaren niet ontsnappen. Lees meer in het artikel van Visserijnieuws.

Aanlandplicht

Het project OSW SELOV is van belang om tegemoet te komen aan de aanlandplicht. De aanlandplicht is Europese wetgeving die bepaalt dat vissers ongewenste bijvangsten niet meer terug in zee mogen zetten tenzij wetenschappelijk is aangetoond dat selectiever vissen vrijwel onmogelijk is of dat een bijvangstsoort een grote kans heeft om de vangst te overleven. OSW SELOV is een vervolg op de projecten Netinnovatie Kottervisserij deel II, Overleving platvis en rog, en BO Platvis in beeld. In dit vervolgproject zullen zowel nieuwe netontwerpen als doorontwikkeling van bestaande ontwerpen uit voorgaande projecten een plaats krijgen.

Projectpartners

Wageningen Marine Research werkt in dit project samen met de Nederlandse Vissersbond en VisNed.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Emma de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Emma de Boer
Emma de Boer

 

 

 

 

EFMZVHet project Selectiviteit en Overleving wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses