Resultaten van recente studies gepresenteerd op het symposium van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werpen nieuw licht op de impact van offshore windparken op de Noordzee en het mariene ecosysteem. Ben Scholten vertegenwoordigde de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid tijdens het symposium.
Minimale reactie
Tijdens het symposium werden resultaten gepresenteerd van diverse onderzoeksprojecten die de impact van offshore windparken op de Noordzee onderzochten. Het APELAFICO-project, richt zich op de akoestische ecologie van pelagische visgemeenschappen. Uit het onderzoek bleek een minimale reactie van pelagische vissen op onderwatergeluid of hei-activiteiten.
Menging van waterkolommen
Een ander onderzoeksproject, het FOOTPRINT-project, onderzocht de effecten van offshore windparken op sedimenten in het kustgebied van de Noordzee. Dit onderzoek toonde aan dat individuele turbines leiden tot een hogere biomassa in vergelijking met de omringende omgeving, met name bij mosselen. Dit effect is minder duidelijk op de schaal van een offshore windpark. Een ander effect was dat turbines een aanzienlijke menging van waterkolommen bleken te veroorzaken, wat leidde tot kouder en zouter water dicht bij het oppervlak in de luchtstroming van de turbine. Deze bevindingen vergroten de groeiende bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van de geplande uitbreiding van offshore windparken.
Gebrek aan kennis
Johan van der Molen (NIOZ) benadrukte tijdens zijn presentatie het gebrek aan kennis over de effecten van offshore windparken op het mariene ecosysteem. Hoewel het duidelijk is dat er een toename is van biogene activiteit rond turbines op zandbodems, zijn er nog vele onbekende factoren met betrekking tot troebelheid en andere ecologische veranderingen.
Ontwikkeling offshore wind in Noorwegen
Karen de Jong presenteerde de Noorse situatie, waar slechts één offshore windpark is gerealiseerd (en die is drijvend). Bij het kiezen van plaats en ontwerp van een offshore windpark wordt samenwerkt met de visserijsector. Gegevens van vissers worden gebruikt bij bepalen van plek van het windpark en wordt zo ontworpen dat visserij activiteiten mogelijk blijven.
Betreurenswaardig
Ben Scholten benadrukt “Het is uiterst betreurenswaardig dat er pas recentelijk op aanzienlijke schaal onderzoek is gestart naar de effecten van de windmolenparken, terwijl er al tal van deze parken zijn gerealiseerd en in aanbouw zijn. Deze onderzoeken hadden voorafgaand aan de grootschalige uitrol moeten plaatsvinden. Wetende dat Nederland streeft naar aanzienlijke groei van offshore wind, van 4,5 GW nu tot 70 GW in 2050, baart het mij ernstige zorgen hoe de energie- en voedselambities gecombineerd moeten worden.”
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten.