Brits onderzoek heeft aangetoond dat de overlevingskansen van schol hoog zijn, Noordzee ottertrawl 42%, nadat ze gevangen zijn en weer overboord worden gezet.
Aantonen overlevingskans
Het is belangrijk om de overlevingskansen van een vissoort aan tonen in verband met de aanlandplicht. Deze gegevens kunnen ervoor zorgen dat er een vrijstelling wordt gegeven van het teruggooi verbod op soorten waarvan aangetoond is dat zij een hoge overlevingskans hebben. In de uitzonderingsregels staat dat vrijstelling kan worden verleend voor ‘soorten waarvoor wetenschappelijk bewijs geleverd kan worden dat deze na teruggooi een hoge overlevingskans hebben, rekening houdend met de kenmerken van het vistuig, de vismethoden en het ecosysteem’.
Overlevingspercentages
CEFAS / DEFRA heeft onderzoek gedaan op vier commerciële schepen die op schol vissen: een ottertrawlvisserij die op de Noordzee vist, een ottertrawl- en boomkorvisserij die in het westelijk Kanaal vist, en een warrelnet visserij die plaatsvindt in het Oostelijke Kanaal. Dit resulteerde in de volgende overlevingspercentages:
- Noordzee ottertrawl 42% (observatieperiode 105-120 uur)
- Westelijk Kanaal ottertrawl 64,4% (66-133 uur)
- Westelijk Kanaal boomkor 37% (38-72 uur)
- Oostelijk Kanaal warrelnet 73% (168-342 uur).
Gezondheidstoestand bepalen Schol
Alle onderzoeken werden in dezelfde periode uitgevoerd, zodat de temperatuur en de condities van het vissen op schol vergelijkbaar waren. Daarnaast werd het onderzoek in hetzelfde gebied uitgevoerd, alhoewel de locaties van de trekken, en de diepte waarop gevist werd (otter trawl vist ondieper dan de boomkor) verschilden. Vele factoren zijn van invloed op de overlevingskansen van gediscarde vissen en het is moeilijk om de afzonderlijke effecten van deze factoren te doorgronden. Wetenschappers van CEFAS hebben echter een techniek bedacht die de gezondheidstoestand van een vis kan bepalen. Door middel van deze testen bleek dat er een lineaire relatie was tussen de gezondheidstoestand van een schol voordat deze gediscard werd en een hoge overlevingskans.
Lees hier de samenvatting.