De visserijsector heeft in samenwerking met onderzoekers twee projecten genaamd ‘Onderzoekssamenwerking 2.0’ en ‘Onderzoekssamenwerking 2.1’ geïnitieerd die als doel hebben om de kennis van Data Limited Stocks (DLS) te verbeteren. Data Limited Stocks (DLS) zijn bestanden waarover in beperkte mate gegevens beschikbaar zijn.
Bij het maken van bestandsschattingen en vangstadviezen voor deze soorten bestaat grotere onzekerheid dan wanneer er veel gegevens voor handen zijn. Dit leidt ertoe dat vangstadviezen voor DLS-soorten voorzichtiger zijn dan vangstadviezen voor bestanden waarvan meer gegevens bekend zijn. De afgelopen jaren hadden veel vissers bijvoorbeeld het idee dat de vangstadviezen voor tarbot en rog hoger hadden moeten zijn. Meer gegevens over roggen, tarbot/griet en Noorse kreeft kunnen onderzoekers helpen om een scherper beeld te krijgen van de omvang van de bestanden. Beide projecten lopen van 2018 tot en met 2020.
Onderzoekssamenwerking 2.0
Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 (OSW 2.0) bestaat uit drie onderdelen: de bedrijfssurvey tarbot en griet, Vangstmonitoring Noorse kreeft en het OSW-platform.
Bedrijfssurvey tarbot en griet
Tarbot en griet zijn belangrijke bestanden voor de kottervloot. De informatie over deze bestanden die door de internationale wetenschappers van ICES wordt gebruikt voor de bestandsschattingen is echter beperkt. Een gerichte jaarlijkse monitoring (survey) zou volgens ICES een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kennis. In dit project is gestart met zo’n bedrijfssurvey. Aan boord van vissersschepen werd in samenwerking met de wetenschap op een gestandaardiseerde manier jaarlijkse verschillen in de vangsten van tarbot en griet in kaart gebracht.
Het eindrapport voor de bedrijfssurvey is in april 2021 gepubliceerd. De bedrijfssurvey vindt nu plaats binnen het project OSW Data Arme Visbestanden.
Vangstmonitoring Noorse kreeft
Noorse kreeftjes, of langoustines, zijn voor een deel van de kottervissers een belangrijke bron van inkomsten. Noorse kreeftjes komen voor in specifieke leefgebieden. Er is echter weinig informatie over de bestanden in de gebieden waar Nederlandse vissers vooral komen. Met een kleine groep vissers is aan de slag gegaan om gedetailleerde informatie over hun vangsten te verzamelen en hiermee de bestandsschatting te verbeteren.
Het eindrapport voor de Noorse kreeft is in april 2021 gepubliceerd. De vangstmonitoring van Noorse Kreeft vindt nu plaats binnen het project OSW 2.2 .
OSW-platform
In het OSW-platform organiseerden we een structurele dialoog tussen de vier belangrijkste betrokken partijen in het visserijbeheer: de sector, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en de overheid. Er werd gesproken over de benodigde kennis voor duurzaam visserijbeheer, de gezamenlijke aanpak daarvan, de gezamenlijke communicatie en natuurlijk de voortgang en de resultaten van de onderzoekssamenwerkingsprojecten.
Partners
De Nederlandse Vissersbond is penvoeder van het project en werkt binnen het project samen met VisNed, Wageningen Marine Research, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea, PO Wieringen en Stichting de Noordzee.
Looptijd project
2020 – 2023
Partners
Wageningen Marine Research, VisNed, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea, Stichting de Noordzee en de Nederlandse Vissersbond.
Bekijk ook de projectpagina over ‘Onderzoekssamenwerking 2.0’ op de website van WMR.
Penvoerder
De Nederlandse Vissersbond
Media
OSW 2.2Infographic_NoorseKreeft
Informatielinks
OSW-workshop bij het Duitse Thünen-Instut
OSW-stand op het Holland Fisheries Event
OSW-Nationale kennisdag visserij
Contact
Emma kater-de Boer of Ben Scholten
Financiering
Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 wordt uitgevoerd met steun uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).
Onderzoekssamenwerking 2.1 – Innorays
Het project Innorays richtte zich op de verbetering van kennis over roggen. In de Noordzee komen verschillende soorten roggen voor en er zijn verschillende meningen over de toestand van deze soorten. Het project heeft als doel om verschillende rogbestanden en de verspreiding daarvan beter in beeld te brengen. Hierbij wordt gewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve onderzoeksmethoden. Ten eerste werd binnen het project de vangst geanalyseerd op basis van beelden van de leesband om een beter beeld te krijgen van de rogvangsten, ten tweede werd onderzocht of er bestandsschattingen gemaakt konden worden door middel van DNA-monsters van roggen en tenslotte wordt een pilot gedaan om automatische beeldherkenning van roggen te ontwikkelen.
Het is de bedoeling dat de methoden in de toekomst ook voor bestandsschattingen van andere soorten toepasbaar worden. Voor het verspreiden van de resultaten uit het onderzoek is gebruik gemaakt van de communicatiestructuur (platform) van het project Onderzoekssamenwerking 2.0.
Partners
VisNed is penvoerder van dit project namens een consortium van de Nederlandse Vissersbond, Wageningen Marine Research en andere onderdelen binnen Wageningen Universiteit en Research.
Bekijk hier de projectpagina ‘Onderzoekssamenwerking 2.1’ op de website van WMR.
Bekijk hier het projectonderdeel ‘Videomonitoring’ op de website van WMR.
Bekijk hier het projectonderdeel ‘DNA verwantschapsanalyse’ op de website van WMR.
Lees ook:
- Tweede bedrijfssurvey tarbot & griet volgende week van start. 26-9-2019, Website Nederlandse Vissersbond https://vissersbond.nl/tweede-bedrijfssurvey-volgende-week-van-start/
- Productieve OSW-dag | scholbestand en puls-logboekonderzoek, 26-9-2019. Website Nederlandse Vissersbond https://vissersbond.nl/productieve-osw-dag-scholbestand-en-puls-logboekonderzoek/
- Reisverslag David Ras (UK-64): Pleisters en kroketten. 11-10-2019. Website VisNed https://www.visned.nl/innovatie/895-reisverslag-david-ras-pleisters-en-kroketten
- Onderzoek Tarbot en Griet UK 237 – Reisverslag. 24-10-2019, Website Nederlandse Vissersbond https://vissersbond.nl/onderzoek-tarbot-en-griet-uk-237-reisverslag
- OSW-dag | de schol is er wel, maar zit elders, 1-10-2019, Website Nederlandse Vissersbond https://vissersbond.nl/de-schol-is-er-wel-maar-zit-elders/