Verhalen van monster grote golven doen al lange tijd de ronde. De wetenschap hield die verhalen voor fabels. Golven van 30 meter, zoals de schrijver van ‘The Perfect Storm’ beschreef in het verhaal over het vermiste schip ‘Andrea Gail’, konden niet voorkomen in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Tot de eerste monstergolf gemeten werd bij het Draupner-platform in de Noordzee.
De Draupner-golf
Het Draupner-platform is een platform voor aardgaswinning in de Noordzee. Het is uitgerust met meetapparatuur dat onder andere golfhoogtes kan meten. Op 1 januari 1995 werd er een monstergolf gemeten van zo’n 26 meter hoog. Op de Noordzee komen zelfs in de meest extreme gevallen ‘normale’ golven niet hoger dan 15 meter. Ton van den Bremer wist samen met collega’s in 2018 voor het eerst de Draupner-golf na te boosten in het laboratorium. Er wordt dan ook niet meer getwijfeld aan het bestaan van monstergolven en krijgt de wetenschap steeds meer inzicht in het ontstaan van zulke golven.
Kruisende golven
Op sommige plekken in de zee komen golven uit meerdere richtingen samen. Dit kan doordat twee zeeën elkaar tegenkomen of door plotselinge verandering van windrichting. Als golven uit meerdere richtingen samen komen, ontstaat er een kruisgolf. Hoe meer ze van richting verschillen, hoe hoger de dwarsgolf. En deze golven breken minder snel dan gewone golven. Golven breken wanneer ze hun maximale steilheid bereiken. En een multidirectionele golf kan tot wel 80% steiler worden, voor ze breken. Dat betekent dat die golven dus bijna twee keer zo hoog kunnen worden als gewone golven, voor ze breken.
Brekende golven groeien nog
En zelfs als deze monstergolven breken, kunnen ze blijven groeien. Onderzoek laat zien dat deze golven tijdens het breken kunnen groeien tot twee keer de steilte van voor ze braken. Ze kunnen dus vier keer steiler worden dan gewone golven. Zo kunnen de golven dus enorme hoogtes van boven de 30 meter bereiken.
“De één zou kunnen zeggen dat het nooit anders is geweest, de ander zou kunnen zeggen dat het door klimaatverandering komt, maar feit is dat je zo’n golf niet graag tegen wilt komen.” zegt Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. “Het blijven menselijke activiteiten op zee en dan kunnen fouten fataal zijn. Ik heb er respect voor wat de vissers allemaal moeten doen om de vitamine ZEE te vangen.”
Veiligheid op zee
Voor het onderzoek naar de golven is ook een 3D-meetmethode ontwikkeld. Dit geeft nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen van constructies op zee. De driedimensionaliteit van golven wordt vaak over het hoofd gezien bij het ontwerp van bijvoorbeeld windturbines. Dit kan leiden tot schade en onveilige situaties.
BRON: Zeepost
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt