De Sectorraad Visserij heeft op 1 december 2016 besloten om voor de Nederlandse kottervloot een digitale branche-RI&E te laten samenstellen door het externe arbo-adviesbureau Visiefit Arbo. In de loop van 2017 zal deze online tool voor de kottervloot beschikbaar komen.
Dit besluit is in lijn met artikel 31 van het IMO-Verdrag (ook bekend als verdrag C188) over werken in de visserijsector binnen de EU. Daarin wordt de preventie – inclusief risico-evaluatie en risicomanagement – aan boord van vissersschepen verplicht gesteld. Dit verdrag zal op termijn ook in de Nederlandse wetgeving worden opgenomen.
Visiefit Arbo vertaalt de risico’s aan boord van de verschillende schepen en verschillende visserijmethoden door naar een handige online tool, waar eigenaren van visserijbedrijven zelf een RIE met Plan van Aanpak voor de eigen kotter kunnen opstellen.
Wat is een RI&E?
RI&E staat voor risico-inventarisatie en evaluatie. Het is een middel om de gezondheid en veiligheid te bevorderen. Grote bedrijven, maar ook bracheorganisaties kunnen door een arbodienst of arbodeskundige laten inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd.
In een RI&E-rapportage moet ook een Plan van Aanpak (PVA) zijn opgenomen. Daarin staat beschreven welke maatregelen een werkgever gaat nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken. Ten slotte moeten in een ri&e de arbeidsongevallen uit het verleden worden opgenomen.
Sectorraad Visserij
In de Sectorraad Visserij werken de pelagische sector (PFA), kottersector (Nederlandse Vissersbond en VisNed) en de vakbond CNV samen aan het verbeteren van werk- en leefomstandigheden aan bod van Nederlandse vissersvaartuigen. Veiligheid en onderwijs zijn daarbij belangrijke thema’s. Johan Baaij, Johan Nooitgedagt en Derk Jan Berends nemen namens de Nederlandse Vissersbond deel aan het overleg.
Voor meer informatie
Neem contact op met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl