In opdracht van het ministerie van LNV heeft Wageningen Economic Research (WER) de ontwikkeling van pulsvisserij in de 12-mijlszone (Eurokotters) in de periode 2011-2017 in kaart gebracht. Tijdens een presentatie afgelopen week op het ministerie van LNV in Den Haag gaf WER een toelichting op de resultaten van het rapport dat binnenkort via deze link wordt gepresenteerd. Namens de Nederlandse Vissersbond was Derk Jan Berends aanwezig bij de presentatie.
Onderzoek ontwikkeling pulsvisserij
Op basis van VMS-data en logboeken is de inzet van de Nederlandse pulsvissers (Eurokotters) onderzocht. Het aantal Eurokotters betreft 150 kotters (260 tot 300 pk) waarvan ca. 100 garnalenkotters. Er zijn 23 Eurokotters (waarvan drie voor garnalen) die de pulstechniek mogen gebruiken.
Ongeveer 75% van de inzet van Eurokotters met een pulstuig vond binnen de 12-mijlszone plaats. Er wordt vooral met puls gevist in de Nederlandse (46%) en Belgische (26%) wateren. Slechts 2% van de Eurokotters met een pulstuig vist in de Franse 12-mijlszone en in de Duitse en Deense 12-mijlszone wordt minder dan 1% gevist.
Boomkorvisserij in de 12-mijlszone heeft sinds 2011 en 2012 grotendeels plaatsgemaakt voor pulsvisserij. 3% van de gemiddelde totale pulsinzet van de Nederlandse vloot bestaat uit Eurokotters. Dat is 1,4% van de gemiddelde inzet van de Nederlandse vloot.
Overwegingen
Tijdens de presentatie werden door Netviswerk, Sportvisserij Nederland en LIFE Nederland verzoeken gedaan om het onderzoek te verfijnen op de ontwikkelingen binnen de één-, drie- en twaalf-mijl. Verder werd er ook voorgesteld om verder in te zoomen op de verschillen tussen voorheen (boomkor) en nu (puls) op bepaalde gebieden. WER gaf aan dat het huidige onderzoek is afgerond, maar dat er wordt gekeken of er aanvullend onderzoek kan worden verricht.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.